Labdarugás: A FTC hazaérkezése

Diadalos utjáról hazaérkezett a Ferencváros csapata s az ország közönsége babérral hintette be utját, mig hazafelé tartott. Utjuk egyes állomásain ujjongó tömeg fogadta őket, Budapesten pedig szakadatlan ünneplés lett részük.

Mintha az olympusi regék elevenednének meg szemünk előtt, mikor leírjuk ezeket a nagyszerü dolgokat. Hát érdemes küzdeni, harcolni olyan babérért is, melyet az ember a testi erejével, ügyességével viv ki s nem becsülik le a test művészeit az eddig csak a szellem nagyszerüségeit ünneplő népek? Nem hallatszik már felénk a "barbár" jelszó, mely csak durva testi erőt jelez – minden lelki finomság nélkül. De megváltozott husz év óta a világ folyása. Azelőtt gáncs, guny és kinevetés – most babér, jó szó és ünneplés jár ki annak, aki az esze mellett a testét sem felejti el fejleszteni. Örüljünk ennek az erkölcsi győzelemnek s üdvözöljük azokat, akik ezt az örvendetes tapasztalatot segítettek életre kelteni.

Az ünneplő FTC, a ferencvárosi polgárság és a sportegyesületek képviselői 12 órakor a Ferencvárosi Polgári Körben gyülekeztek s innen vonultak ki hosszu kocsisorban a fogadtatáshoz. Mig folyt a készülődés, a csapatot az utvonalon mindenütt meleg ünneplésben részesítették. Hegyeshalomban pozsonyi küldöttség várta a játékosokat, a mely átadta nekik a pozsonyi Liceum békekoszoruját, ugyanitt adták át a Pozsonyi TE és Aradi AC sürgönyét. Győrött volt az első nagy ünneplés. Itt négy babérkoszoruval lepték meg a fiukat. A Győri Egyetértés, a Győri TE, a győri főgimnázium és a győri sportbarátok kedveskedtek a hála jelvényével.

Komáromban 300 főnyi közönség élén a Komáromi FC elnöksége köszöntötte a csapatot és nyujtotta át koszoruját. Mialatt a vidék hódolt a csapatnak s száguldott a bécsi gyors végállomás felé, azalatt a Keleti pályaudvar egész környékén mind sürübb lett az embertömeg. Öt perc késéssel megérkezik a vonat és benne az FTC csapata. Frenetikus hurrázás, taps, zászlólobogtatás köszönti őket.

Ezután előlépett Bárczy István dr. polgármester, aki a következő lendületes beszéddel köszöntötte a csapatot:

Kedves bajtársaink! A régi klasszikus világban a győztes csapat fogadására kivonult a polgárság a város kapuja elé. Mi, a főváros polgárai, im eljöttünk szivrepesve fogadni a győzteseket, mert magyar lobogó alatt szerepeltek a külföldön és a magyarságnak és a székesfővárosnak szereztek dicsőséget. A főváros nagyközönsége érdeklődéssel leste a híreket és mikor az első győzelemről értesültünk örömmámorban uszott a polgárság. Ennek a büszke örömünknek akartunk kifejezést adni ma is. A magam részéről és a főváros egész polgársága nevében Isten hozott benneteket, legyetek továbbra is dicsőségére a magyar nemzeteknek.

Kárpáti Béla, a MLSz elnöke a labdarugószövetség és minden sportember háláját tolmácsolta. Malaky Mihály, a csapat vezetője meghatva mondott köszönetet az üdvözlésért, majd felhangoztak a "Szózat"hangjai s a menet elindult a FTC pályájára.

A végtelennek tetsző kocsisort a körutakon mindenütt éljenzés és hurrá fogadta s folytonos ünneplés közben kisérték ki a pályára.
Itt ekkorra már mintegy 3000 ember gyülekezett össze s alig lehetett helyet szorítani az ünnepelteknek. Először a tisztviselőknek egy társasága üdvözölte "a tisztviselőtelepi" csapatot, majd a társegyesületek kedveskedtek ajándékaikkal a csapatnak.

A BTC nevében Malenczki Román díszített ezüst érmeket nyujtott át a csapat tagjainak, majd az egyetemi athletikai club nevében adta át diszes babérkoszoruját a csapatnak ifj, Földessy János ifjusági elnök.

Ezután az UTE (Langfelder) és a FSC (Schön József) tették le koszoruikat, mig a MTK nevében ezüst pálmaágot adott át Heteés Antal elnök.
A FTC nevében Springer Ferenc dr. elnök üdvözölte visszatért csapatát és köszönte meg nekik a club és a magyar sport érdekében kifejtett lelkes és odaadó munkájukat. Minden játékosnak és a csapatnak kiváló vezetőjének Malakynak, babérkoszorut adott át.

A csapat nevében Malaky meghatva válaszolt s büszkén mutatott rá, hogy a csapat teljesítette azt amit, vártak tőle. Hálásan köszönte meg az üdvözléseket s igérte, hogy a csapat továbbra is kitartóan fog dolgozni, hogy most megszerzett hirét megtartsa továbbra is. Az ünneplés azután a Klubházban folytatódott.

A csapat tiszteletére hétfőn diszelőadás volt a Royal Orfeumban, amelynek jövedelmét az igazgatóság az olimpiai kiküldetések javára ajánlotta fel. Kedden pedig a Magyar Szinház rendezett tiszteletükre diszelőadást, melyen a "Varsányi csata" került szinre.