Szabadon választott gyakorlatok gyüjteménye

A Sport-Világ a tornász versenyzők részére néhány lapszámon át szab. vál. versenygyakorlatokat tesz közé, mely gyakorlatok a Stockholmban versenyezni készülő tornászok irányítására szolgálnak.
(Bővebb anyagot Kmetykó János és Bábel Rezső "Zenés szabadgyakorlatok" c. müve foglal magában; kapható ifj. Kellner Ernőnél V., Csáky-utca 10. Egy könyv ára 1 kor.)

Nyujtó. Ugrás mellső old. függésbe felső fogással, lengés, a hátlendületnél a jobbkézzel keresztezett felső fogás a balkéz fölött, az előlendülettel forduló lebegő támaszba lendülés szabad kelep kézenállásba, óriási kelep, kézállásban jobb kézzel keresztezett alsó fogás a balkéz alatt, forduló támaszba lendülés, szabad kelep függésbe, az előlendülettel hátsó kelep fellendülés előre hátsó old. lebegő támaszba, hátsó szabad kelep hátra, dülés hátra hátsó lebegő függésbe, a visszajövő lendülettel leterpesztés hátra mellső oldalállásba.

Korlát. Mellső harántállásból a korlát végén fogás, ugrással balláb a balkéz alatt beleng, jobbláb a jobbkéz alatt kileng és folytatólag páros láb a balkéz alatt beleng nyujtott támaszba, lendület hátra kézenállásba, hajlitott karu támaszon át egy szökelés előre nyujtott támaszba ülőtartásba emelt lábakkal, kelep a karfák alatt hátra félkarfüggésbe, billenés kézenállásba, henger hátra kézenállásba, lendület előre nyujtott támaszba, félkarbillentés, beterpesztés és lendület hátra oldal kézenállásba a balkarfára, leterpesztés (térdben nyujtott lábakkal) hátsó oldal állásba.

Ló. Mellső oldalmagasságból a kápákon, jobblábkörözés a bal- és jobbkéz alatt, tomporlendület a balkéz alatt hátsó támaszba, ballábkörzés a jobb és balkézalatt hátsó támaszba, jobbláb átleng a jobbkéz alatt, ellenolló balra és jobbra old. leb. támaszba a nyeregbe, balláb a balkéz alatt mellső támba leng, jobbláb beleng a jobbkéz alatt és folyt. olló balra és jobbra old. leb. támba a nyeregbe, balláb átleng a nyak fölött oldal leb. támaszba a balkarra az I. kápa fölé, jobblábkörözés a nyereg és nyak fölött kanyarulati előlengéshez (párosláb előlengéshez) a balkarra, tomporkörzés a jobb és balkéz alatt háromszor s folytatólag háromszoros vetődési körlendület balra jobb haránt állásba a nyak elé.

Gyűrűhinta. Mellső oldalfüggésből ostorlengéssel kelepfellendülés kézenállásba, ereszkedés mellső támaszmérlegbe, folytatólag nyujtott támaszba, emelés ülőtartásba, lassu kelep előre nyujtott támaszba, átfordulás előre lebegő függésbe, ereszkedés mellső függő mérlegbe, átemelés hátsó függő mérlegbe, ereszkedés nyujtott hátsó oldalfüggésbe, átfordulás előre leterpesztéssel (mellső) oldalállásba.