Alszik a baba

Tente baba, tentee – igy dudolgat a fiatal mama s e mellett ritmikusan tologatja ide-oda a gyermekkocsit. A bölcsődal mellett is aludnék az a kis baba, de a kocsi folytonos lökdösése zavarja nyugalmát!

Régen tudjuk, hogy a ringatás, tologatás igen káros hatást tesz a gyermek gyenge szervezetére, csak kábit, de nem altat s idő előtt idegessé teszi a kicsi emberkét. S mégis olyan nehéz e rossz szokás kiküszöbölése. Legjobban szilárd alapon nyugvó ágyacskájában alszik a gyermek; ezt ugy kell elhelyeznünk, hogy a világosság ne érje közvetlenül szemét.

Erős, egészséges alvás a leendő ember fejlődésének éppen olyan fontos tényezője, mint a táplálkozás, a levegő és a napfény. Alvás közben végzi a gyomor az emésztés nehéz munkáját, a test minden része szabadon nyujtózhatik, az elhasznált anyagot ujakkal pótolhatnak.

Az alvás azonban csak akkor ily gyógyhatásu és üditő, ha gondosan óvjuk minden zavaró behatástól. Nagyon helytelen dolog, ha az anya saját belátása szerint akarja kimérni az alvás időtartamát. A természet legjobban rendszabályozza ezt s ha a természet rendjébe beleavatkozunk, legfölebb ingerlékenynyé tesszük a gyermeket s rövid idő alatt sápadt, sovány és beteges lesz.

A gondos anya ügyeljen tehát arra, hogy a gyermeket helytelen fekvés által se érhesse baj. Ne göngyölgesse a kis testet tollakba, a melyek tulságosan felmelegitik, az egészséges lélegzést megakadályozzák és az egész életre kiható izzadást okozhatnak. Feküdjék a baba jóravaló lószőrmatraczon, takarjuk be könnyű paplannal s ügyeljünk kicsi korától kezdve arra, hogy kacsói a paplan fölött maradjanak.

Az ugynevezett ťludlizást sem szabad megengedni elalvás közben, csakhamar szokássá válik, az lágyitja a körmöt és formátlanná teszi az ujjat. Ha a gyermek állandóan nyitott szájjal alszik, nem az orrán, hanem a száján kersztül fog lélegzetet venni, a mi egészségtelen. Éppen olyan helytelen dolog, ha hasán fekve engedjük aludni a gyermeket. Oka lehet ez a hátgerincz elgörbülésének és nyomást gyakorol a belső szervekre is. Legjobb ha hátán vagy oldalán fekszik a baba. Fontos tehát, hogy az anya esténként meggyőződjék a fekvés helyességéről.

Rosszul szellőztetett szobában sem lesz üditő a gyermek álma. Mennél tisztább és hüvösebb a hálószoba levegője, annál mélyebb és nyugodtabb az álom. A gyermeknek sok zavartalan, üditő alvásra van szüksége, hogy szépen fejlődjék, hogy napközben friss és élénk legyen.

Vérszegény gyermekeknek még több alvásra van szükségük, mint az egészségesnek s igy a gondos anyának éjszaka is résen kell lennie, hogy gyermeke legfontosabb életszükséglete álma s ezzel együtt egészsége fölött őrködjék.