Baromfitömő-gép

Az általános élelmiszerdrágulás a termelőt arra ösztönzi, hogy most, a mig valami előre nem látható ok miatt ezek a magas élelmiszerárak le nem szállnak, fokozott termeléssel szerezzen magának minél nagyobb forgalmat s igy természetesen hasznot is.

A fokozott termelés, a bensőséges gazdálkodás különösen a baromfitenyésztés terén igen jövedelmező s ezt különösen a külföld, Oroszország, ujabban Irország, de a tengerentuli országok, igy Amerika, Dél-Afrika, Ausztrália és legujabbank Uj-Zeeland gazdái ismerték föl s ezeken a helyeken olyan telepek vannak ma már, hogy valósággal csoda számba mennek.

Magyarország őstermelő, mezőgazdasági állam lévén, igen megérzi a folyton erősödő konkurrencziát s ezt különösen azóta érzi, mióta a hütés és fagyasztás technikája olyan magas nivóra emelkedett, hogy messze tengerentulról a leölt állatok, igy a leölt baromfiak husa is és a tojás teljesen friss állapotban kerül a legnagyobb fogyasztási piaczra Európába.

Ezen csak egy módon lehet segiteni. Nagy erővel, mindenféle ügyes berendezéssel oly nagy arányban termelni a baromfit és a tojást, hogy az ér tekintetében is fel lehessen venni a tengerentulról szállitott, leölt és fagyasztott állapotban érkező baromfival szemben élő áruval a versenyt.

Ennek igen szép példáját látjuk Irországban az O’Grody-féle baromfifarmon. Mintegy száz holdnyi területen készült ez a farm, a melyből tizenöt hold kizárólag a baromfiháznak és ehhez tartozó pázsitos területekre szolgál. A legmodernebb berendezésű féregmentes ketreczek szakértő személyzet felügyelete alatt olyan tömegben hozzák eladásra kész állapotban a tulajdonos elé a legelsőrangu baromfit, hogy azoknak nincs okuk félni a fagyasztott hus versenyétől.

Nemcsak egyféle, ugynevezett leölésre szánt kész baromfit termesztenek itt. Van itt fehér, fekete és sárga orpington, fehér, fekete viandott, fekete minorka, fehér leghorno, világos és sötét sussex, indiai futó kacsa, aylesbury kacsa, indiai viador, fekete bantám, emdeni, sőt magyar lud is. A baromfitenyésztés minden faja fel van karolva.

Tágas központi fütéssel ellátott termekben sorban állanak a költőgépek, a kikelt jószág olyan helyzetbe kerül, a mely teljesen hasonlatos a természetes későbbi időre eső keltés helyzetével, gyorsan fejlődik s mesterségesen hizlalják őket. E czélra szolgálnak a tömőgépek. Képünkön egy ilyen, még nem modern tömőgépet mutatunk be.

Így érthető, hogy olyan korán, mikor még az ugynevezett házi tenyésztéssel még a keltésnél tart a tenéysztő, már hizott baromfit szállit az O’Grody-farm a piaczra. Néhány év óta teljes a farm üzeme s oly anyagi hasznot tud felmutatni, hogy ujabban igen tekintélyes tőkét ajánlottak föl egy részvénytársasági alapon való üzemre, sőt a verseny ezen a leghiresebb coachfordi farm ellen máris négy uj telep berendezésére birta a könnyen megmozdítható angol tőkét.

Nálunk némelyik nagyobb bérgazdaságban találunk nyomokat bensőséges baromfitenyésztésre s ha sehol, ugy itt meg lehet állapitani, hogy a legegyszerübb, a legkisebb rendszer is dus kamatot fizet a baromfitenyésztésnél. A coachfordi farm olyan látványossága Irországnak, hogy nincs turista, a ki arra vett utjában meg ne nézné, sőt éppen azért megy arrafelé, hogy megtekintse.