Óriási alagutfuró-gép

Két amerikai mérnök állitotta össze a világ legnagyobb alagutfuró-gépét. Ez a gép olyan teljesitőképességü, hogy ezzel az alagut furása ugyszólván szemmel láthatólag halad előre. Naponkint 75-220 czentiméter hosszuságu olyan nagy területü nyilást fur a közet és sziklanemek anyaga szerint, mint azt a képen lévő ember nagyságához mérten a furófoglalat átmérője igen szemléltetően mutatja.

Régen a robbantószerek összessége a lőpor maga volt. Ma már dinamit, ekrazit, titanit, czeddit és még sok másféle, ugyszólván veszélytelen anyag áll a sziklafurás segitségére és ezenkivül is a hatása ezen ujabb anyagoknak a lőporéhoz képest csaknem huszszor akkora.

Ma már a robbantás furólyukait sem kézzel készitik, hanem gépekkel. Ilyen furógépet ismertettünk már. Ezeket a gépeket villamos árammal süritett levegővel tartják üzemben, s a munka a kézimunkával szemben kétszázszor gyorsabb.

Ez az itt bemutatott gép is süritett levegővel dolgozik. Csak nem három méter átmérőjü felületen négy forgó karon egyenkint 25 furórud dolgozik s ugyszólván robbantó anyag nélkül naponkint tizenkét négyzetméter területen átlag másfél méter mélységgel halad előre az alagut.