OLYMPIA

Mint megbizható forrásból örömmel értesültünk, Muzsa Gyula fáradhatatlan közbenjárásának eredményeképen az egyszer már kilátásba helyezett, de később lefujt 10.000 korona ujabb olympiai segélyt a kormány mégis csak megadja azzal a föltétellel, hogy a legközelebbi években semmi rendkivüli költség sportcélokra nem utalható ki.

A tornászok ügy az V-ik olympiádon. A tornászok még ma sem tudják, hogy mely napokban lesznek Stockholmban tornaversenyek s mily rendszabályok lesznek mérvadók. Az Európai Testedző Szövetség ugyanis terjedelmes tervezetet terjesztett az Olympiád bizottsága elé, mivel Stockholmból sok mindenre nem kaptak kimerítő felvilágositást s ezzel tovább már nem várhattak. E tervezetre Stockholmból még mindig nem érkezett válasz s igy még most sem ismeretesek a rendszabályok és tudnivalók.

Ettől függetlenül a német, francia, olasz, magyar, belga, dán és britt tornászok szorgalmasan készülnek. Legnehezebb természetesen a magyar tornászok helyzete, mert közvetlen összeköttetés hiánya miatt legkésőbb és leghiányosabban értesülnek a szükséges tudnivalókról. Helyénvaló volt ha a MOB tornaszakosztálya, vagy a MOB titkársága erélyesen megsürgetné a stockholmi bizottságot.
Julius 8-án lesznek, az olympiai 100 m.-es gyorsuszás futamai, 10-én lesznek a középfutamok és 12-ike lesz a döntő napja.

30-40 emberrel kivánja magát képviseltetni a német tornaszövetség az olympiádon. A kiválogatásnál meglehetőse szigoruan fognak eljárni, mert az absolut képzettségen kívül a kiküldendő intelligenciájára és külső megjelenésére is nagy sulyt fognak helyezni, amennyiben a kiküldendőnek legalább 170 cm. magasnak kell lennie.

Amerikai kerékpárosok vesznek részt az olympiádon , a Malar-tó körüli versenyben. Ez lesz az első alkalom, hogy amerikai amatőr biciklisták olympiádon indulnak. A csapat 12 emberből állana és költségük kb. 5000 dollárt (25.000 kor.) tenne ki. A kiküldendőket a New-York, Chicago, San-Francisco és St.-Louisban tartandó próbaversenyek alapján válogatnák ki.

Anglia is csupán egy football csapattal vesz részt az olympiádon. Indokul azt hozzák fel az angolok, hogy nem akarják erejüket szétforgácsolni, pedig az igazi ok a svéd olympiai bizottság határozatában rejlik, mely szerint egymás között selejtező mérkőzéseket kellett volna játszaniok.
Az amerikai marathoni futók részére április 19-én selejtező versenyt rendeznek Bostonban. Amerika legalább 50 versenyzővel akar a marathoni futásban részt venni.

Az osztrák vasutaknak a sport iránt tanusított szükkeblűsége gyakran kerül szóba. Rendes körülmények között semmiféle kedvezményt nem adnak a versenyzőknek most pedig az olympiádra való tekintettel nagy kegyesen 35 % árengedményt biztosítottak nekik.