A hónap rövidhíreiből

A török forradalom és a börze

A nagy lelkesedés, mely tegnap 10-15 koronával ragadta fölfelé a kurzusokat, nem tartott sokáig.

A hausse-párt, mely tegnap diadalmasan lépett az előtérbe és január végére 100 koronás kurzusemelkedést jósolt, huszonnégy óra alatt eltünt a föld szinéről. Olyan valami történt, amire senki nem számithatott.


 
Vizsgálat a Siemens-Schukert ellen

Megirtuk, hogy a pozsonyi iparfelügyelőség vizsgálatot inditott a Magyar Siemens-Schukert müvek ellen, mert a külföldről behozott motorokat és motoralkatrészeket hazai gyártmányként ad el.

A vizsgálat már véget ér s a pozsonyi iparfelügyelőség további eljárás végett a kereskedelemügyi miniszterhez terjesztette fel az iratokat. 



A Pallós Ignác-cég ellen tett bünfenyitő feljelentés kapcsán egyes lapokban megjelent azzal a közleménnyel, mely szerint a nevezett cég bukása folytán a „Magyar Országos Központi Takarékpénztár"-t nagy veszteség érte, a takarékpénztár annak közlésére kér fel bennünket, hogy a Pallós-cégnek a Mocsolád-Tab-Siófoki Vasut elsőbbségi részvényeire még 1908-ban adott ugyan lombardkölcsönt, de minthogy nevezett cég ezt a tartozását pontatlanul törlesztette, a szóban forgó elsőbbségi részvényeket még a mult évben elárvereztette, megvette s azokat készpénzfizetés mellett tovább adta. Ezzel az egész ügyletet 128 ezer korona veszteséggel teljesen lebonyolitotta.