Egyszerü elegancia

Nem csupán szin és forma tekintetében, hanem anyag dolgában is különleges fényüzést fejt ki az idei divat. Előtérbe lépett a selyem, melynek utólérhetetlenül graciózus redői, fényes szálainak szinjátéka mintegy predesztinálják müvészies hatások elérésére. A selyemruha viselése már nem szorul többé korlátok közé, nincs sem korhoz, sem alkalomhoz kötve. A kabátos kosztüm ép ugy készülhet selyemből, mint a fényes estélyi ruha, a bakfisch ép úgy viselheti mindenütt, mint az érett asszony; igy rendelkezik a szeszélyes divat s most az egyszer valóságos öröm neki engedelmeskedni.

Második képünkön selyemből készült utcai ruhát mutatunk be eredeti párisi fényképfelvétel nyomán. Anyaga moirée, a mindig előkelő sötétkék szinben. Szabása rendkivül fiatalos és sikkes. A kissé redőzött alj nem túl szűk, a cutaway (ejtsd: kötevé) szabásu kabát kivágott, a nyak körül széles csipke jabot (ejtsd:zsábó), - Alig képzelhető diszkrétebb, bájosabb sétaruha, mely egyuttal utazás és sportcélokra is alkalmas, a 3. képen bemutatott szabóruhánál. Anyaga könnyü posztó.

A nyár különleges creációi közé tartoznak a félhosszu, redőzött kabátok is, melyeknek nagy előnyük, hogy minden ruhához viselhetők, de épen különleges összeállításunknál fogva igen sok jóizlést igényelnek. Egy ilyen sikerült példányt mutat 1. képünk. A kimonoszabásu köpeny szélei mintázott selyemből készültek, a tulajdonképeni köpenyrészek lágy, simulékony selyemből, a dus himzés arany és zöld.

Nagyon kedvelték még Párisban a fehér selyem-csipke köpenyeket, különösen fekete ruhához, vagy megfordítva, fehér ruha, fekete köpeny, a legelegánsabb és legdrágább kivitelben. Láttunk egy ilyen remekművet fekete selyemből, végig fehér gyönyörü mintaaplikátióval – persze, hogy egy ilyen darab csak autóba vagy kocsiba használható – de igen jól fest a belépésnél is, mert az előkelő párisi hallok most mind fekete-fehérben vannak tartva, kövezetük, ajtajuk fekete-fehér és csak emeli a harmóniát, ha egy szép hölgy ilyen köpenyben belép. Eredeti fekete utcai ruhához egy rövidebb fehér köpeny selyemből, fekete zsinórzattal.