Milliókat sikkasztó becsületrend lovag

Nagy szenzációja volt a napokban Párisnak, ahol a rendőrség letartóztatta Deperdussin repülőgépgyárost, aki néhol visszaélt a beléje helyezett bizalommal. Csődöt mondott és ennek során kiderült, hogy kilenc millió aktivával szemben harminchárom millió a tartozása. Deperdussin a francia hadsereg főszállítója volt, mert a legtöbb hadi repülőgépet az ő gyárából szerezték be. Óriási forgalmat ért el, általában igen kedvelt férfiu volt, aki nemrég a becsületrend lovagja is lett.

A pénzzel azonban bánni nem tudott, könnyelmü, pazar életmódot folytatott. Utóbb, hogy a külszint megmentse és költséges passzióit folytathassa, óriási előleg öszszegeket sikkasztott el, hitelezési csalásokat követett el.

A letartóztatás egyik előkelő francia bank feljelentése alapján történt. Deperdussin, akinek arcképét közöljük, beismerte bünösségét. Teljesen megtörve, részletesen elmondta a vizsgálóbirónak, hogy évről-évre nagy összegeket csalt ki attól a banktól is, amely üzletkötésekkel bizta meg öt busás haszon reményében.

Azzal ámította el a bankot, hogy időnkint a rája bizott milliókból nagyobb összeget juttatott vissza hozzá nyereség cimén. Az ujabban kapott összeg egy részét ugyanis megtartotta magának, másik részét pedig az előbbi állítólagos üzletkötés haszna gyanánt küldte vissza.