Pankhurstné megszöktetése

Pankhurstnét, a romboló londoni szüffrazsettek hires vezérét tudvalevően két hónapi kényszermunkára itélte a londoni biróság, de rövid idő mulva ideiglenesen szabadon bocsátotta, mert éhségsztrájkot rendezett a fogházban s emiatt nagyon megrendült az egészsége.

Néhány nappal ezelőtt kellett volna ismét megkezdenie a fogságot s a titkosrendőrök már az előtte való napon ott ólálkodtak a lakása előtt, hogy meg ne szöktethessék és reggel letartóztassák.

A szüffrazsettek azonban furfangosabbak voltak mint ők; mintegy ötvenen, férfi-hiveik kiséretében csoportonként bementek Pankhurstné lakásába; ugy viselkedtek, mintha sejtelmük sem lett volna arról, hogy detektivek őrzik a házat. Egyszerre előrobogott egy automobil és megállt a kapu előtt. Ugyanakkor kihoztak a szüffrazsettek Pankhurstné lakásából egy sűrűn lefátyolozott hölgyet, körülfogták, szerencsés utat kivántak neki, azután beültették az automobilba.

A titkosrendőrök nyomban előrohantak, hatalmukba kerítették az automobilt s egyenesen a rendőrfőnökségre robogtak el vele. A lefátyolozott hölgyet azután a rendőrfőnök-helyettes elé vitték, bejelentve neki, hogy elhozták Pankhurstnét, aki éppen meg akart szökni automobilon. Nagy volt azonban a detektivek megrökönyödése, amikor a letartóztatott hölgy felvetette fátyolát és egy fiatal szüfrazsett szép arca tünt elő, rámosolyogva a komoly rendőrfőnök-helyettesére.

Pankhurstnét ezalatt valóban megszöktették a szüffrazsettek. A hires szüffrazsett-vezért – mint tudjuk – azért itélték el, mert rombolásra biztatta a nők választójogának hiveit s maga is sok kárt okozott a romboló tüntetések alkalmával.