Divatos apróságok

Uj őszi divat

Párisi fényképészünk fényképfelvételei nyomán alkalmunk nyilik bemutatni olvasóinknak Páris legujabb divatkreációit. Az 1. sz. modellen gyönyörüek a beszőtt és himzett virágok. A világos fraiseszinü voilealjat pompásan egésziti ki a rezeda-zöld tafotakabátka, melyet övvonalban zöld bársonyszalag szorit le. Ujjakon és kihajtva point Bruxelles-csipke. A második számu képünk fiatal lányok számára alkotott fekete-fehér látogatóruhát ábrázol. Az alj fehér, lágy selyemből készült. Övből kiinduló fekete bársony szalag oldalt kissé emeli. A frakkrésze anyaga fehér Creppe de Chine, melyből halvány levélminta emelkedik ki, mint a fekete selyem crysanthemek gyönyörü alapja. A kivágást fekete bársony köriti, szintugy az ujjakat is az fejezi be. Fehér kalap fekete karimával. Az őszi utcai öltözetnek nagy ujdonsága az elütő, többnyire himzett selyemmintás mellény.

„Pyjama”
, az ideális reggeli öltözet, melyet különösen hálókocsikban való utazás alkalmával viselnek nagy előszeretettel az amerikai és angol hölgyek. Mindenesetre kellemesebb és ízlésesebb, ha kalauz, vámellenőr így találja az utazó hölgyet, mint hálóingben. A nadrágnak természetesen vasaltnak kell lennie s tökéletesen sikkes voltához szükséges az alsó felhajtás. Előszeretettel készítik e célszerű ruhadarabot nyers- és japánselyemből, mely e célra különösen alkalmas, minthogy nem gyürődik, pompásan tisztitható és emellett sokat mutat.

Aranykarika az orrban

A legujabb női divat-őrület. Nem mondhatjuk erről a divatról sem azt, hogy remek, nagyszerű, még azt sem, hogy szép, csak hírt adunk róla, mint tényről. Tájékoztatásul megjegyezzük, hogy az orrkarikát csak gyöngéden odacsiptetik a jobb orrcimpához, mert annyira még nem mentek, hogy egy kétségtelenül muló divatért az orrcimpát átlyukaszszák a nők. A divatot most akarják Párisban felkapni, de valószinüleg sikertelenül.

Kalapdivat

Mint a nyiló virág tökéletességéhez az illat, épen ugy hozzátartozik a szép, előkelő toilette befejezéséhez a jól megválasztott kalap. Ez – szép cipővel és keztyűvel egyetemben – megadja az egész jelenség zománcát. A kalap megválasztása fontos toilette-kérdés, mert ahány arc, ugyszólván annyiféle kalapot kiván. Talán még sohasem volt oly szerencsés és sokoldalu a kalapdivat, mint ez évszázadban. A fekete bársony minden arcot emel, minden hajárnyalathoz illik, szóval mindenkit szépít! A hölgyvilág tehát nagy örömmel fogadta és követeli a fekete bársonykalap diadalra jutott divatját. Erről tanuskodnak ma bemutatott párisi kalapmodelljeink is.