A Margitsziget fejlesztése

A főváros közmunkatanácsa a Margitsziget részvénytársasággal együtt nagyszabásu programmot állapitott meg, amelynek végrehajtásával eléri azt, hogy a természeti szépségekkel bőven megáldott gyógyhely kényelmi és szórakozási szempontból is az egész kontinensen páratlan lesz a maga nemében.

Természetesen ehhez idő kell, mert hiszen maga a feltöltési müvelet, ami által a mai sziget területe csaknem kétszer akkora lesz, egy-két éven át állandóan sok száz munkást foglalkoztat. Gondoskodás történt azonban, hogy a szállodában és fürdőépületben már ebben az évben is a modern komfort minden eszköze rendelkezésre álljon.

A bejáróig meghosszabbitott lóvasut mentén, valamint a séta- és kocsiutakon is felállitott villamos ivlámpák vezetnek a felső szigetre. Itt a 250 vendég befogadására alkalmas szálloda főbejárata tulajdonképpen egy impozáns arányu, délszaki növényekkel diszitett terrasz, ahol a vendég bármily rossz időben is kellemes pihenést, szórakozást talál.

A központi légfütés állandóan egyenletes hőmérsékletet nyujt és lehetővé tette egyrészt azt, hogy a teljesen uj butorzattal, angol kényelemmel berendezett szobákban éjjel-nappal meleg viz is áll rendelkezésre, másrészt pedig a szálló szakácsa mindig friss villásreggelivel, uzsonnával szolgálhat. 

A Margit-gyógyfürdőben a bejáró egy gyönyörüen diszitett, kényelmes pihenőhelyekkel, asztalkákkal felszerelt kupolacsarnokba vezet és innen 3 tágas folyóson át jutunk a kabinokhoz. Minden kabinban uj rendszerü, a földbeeresztett finom porcellánkád várja a vendéget, a falak az egész hófehér menyezetig fayence-burkolattal vannak kirakva.

A központi légfütés egyenletes meleget terjeszt és a fürdőköpenyt, lepedőt rendszeresen melegiti; az uj hütőgépek pedig lehetővé tették azt, hogy vizvezetéki viz használata nélkül lehet a 43.2 C° tiszta forrásvizet bármilyen fokra lehüteni. A kádak felett hideg és meleg forrásvizet nyujtó tuscsapok vannak; a tágas kabin egyik oldalán finom pihenődivány van, a másik oldalán pedig teljesen felszerelt toilette-asztalka.

A vizgyógyintézetet, mely egybe van épitve a kis szállodával, a modern kor kivánalmainak és a vizgyógytudomány jelenlegi állásának megfelelően rendezték be.