A szerencsés véletlen

Érdekes történetet írtak meg az ujságok a napokban egy fiumei gépirókisasszony szerencséjéről. A minap történt, hogy Dimitrijevics Száva nyugalmazott szerb ezredes Fiume utczáján véletlenül megszólította Katits Erzsébetet, egy feltünő szép gépiróleányt s pár percznyi ismeretség után a katonatiszt megállapította, hogy Katits Erzsébet az a leány, a kit ő évek óta nyomoz és a kire milliós örökséget kell ráruháznia.

Dimitrijevics Száva öt évvel ezelőtt Nisben szolgált , a hol igen jó barátságban élt Katits György dúsgazdag földbirtokossal. Mikor Katits meghalt, végrendeletében őt bizta meg magyarországi rokonai fölkutatásával és a nagy örökség átadásával. Dimitrijevics azóta csaknem mindig utazott, bejárta a Bácskát, Fejérmegyét s megfordult Székesfehérváron is, de eredménytelenül. Most, hogy a különös véletlen eléje hozta azt, a kit olyan régen keresett, rögtön át is adott a meglepett leánynak pár ezer koronát, hogy jogai érvényesítésére Szerbiába utazhassék.

Katits Erzsébet nyomban értesítette a nagy szerencséről az édesanyját, Katits Ferencz székesfehérvári mészáros özvegyét, aki most teljesen elszegényedve, betegen fekszik az ottani Szent György-kórházban.

Az örömhírt az öreg asszony egykedvüen fogadta s a nála járt ujságírók előtt kijelentette, hogy a gazdag Katits Györgygyel férje életében sűrűn leveleztek, de vagy tíz év óta semmit sem tudtak róla. A váratlan szerencse hidegen hagyta és kijelentette, hogy a kórházat élve nem akarja elhagyni, mert nagyon jól érzi ott magát.