Mi újság?

A gyermek fejlődése és a villamosság

Figyelemre méltó kisérletet végzett Svanto Archenius, a hirneves svéd természettudós arra vonatkozólag, hogy a villamosságnak milyen a hatása a gyermekek fejlődésére. 50-50 gyermeket két csoportba osztott be és a csoportok egyike a szokásos körülmények közt élvezte a tanitást, a míg a másik csoportot azokban a helyiségekben tanitották, a melyekben különös technikai készülékek által nagyfoku villamos áramokat fejlesztettek.

A készülékekről a tanitók és növendékek nem bírtak tudomással. Hat hónapi tanitás után kiderült, hogy a villamossággal kezelt gyermekek 18 milliméterrel jobban megnőttek, mint a másik csoportban nevelt gyermekek és a szellemi képességük is jobban fejlődött. A villamos kezelés a tanitóknak is javukra vált, a kik bevallották, hogy ellentálló képességük a nagy fáradságokkal szemben lényegesen emelkedett.

Olaszország vasuthálózata

Ez idő szerint az olasz királyság vasuthálózata 16.989 kilométer. Ebből 13.437 kilométer államvasut, a többi pedig magánvasut. Az elmult évi adatokból tudjuk, hogy az olasz államvasutaknak 4866 lokomotivja, 9896 személykocsija és 91.438 teherkocsija volt, más 2159 kocsi bérbe votl adva. A viczinálisok hosszusága 1910 végén körülbelül 5000 kilométert tett ki; majdnem kétötödük elektromos vasut. Az olasz vasutak igazgatását most akarják deczentralizálni, de egyelőre még csak a tervezgetésnél tartanak.

Titkos irógép

Marschall-Bieberstein báró, az elhalt londoni német nagykövet, annak idején uj hivatalába való költözködéskor kis irógépet vitt magával, a melyet dolgozószobájában külön asztalkára állittatott. Ezt az irógépet a nagykövet személyesen használta és nem nyom se gót, se latin betüket, hanem titkos irásjegyeket, a melyeknek kulcsát csupán a nagykövet ismert és kivüle még a berlini külügyi hivatal titkos államtanácsa. A nagyjelentőségü diplomáciai szolgálatra rendelt irógép természetesen állandóan szigoru felügyelet alatt volt. A nagykövetségen senki sem ismerte a hieroglifikát, a miket ez az irógép vet, nem ismeri még a nagykövetségi titkár sem. A diplomácziai titok tehát, a miket a nagykövet az irógép révén közölt a kormánynyal, teljesen ismeretlenek maradtak.