Az elektromos kézi furógép

Nemrég az elektromos alagutfurógépről irtunk, ezuttal olyan furógépekről szólunk, a melyeket egy ember, mint kéziszerszámot emelhet, vihet a munka szinhelyére, a mely géppel fát, vasat, aczélt, bármely fémet minden ember erőkifejtés nélkül gyorsan tetszőleges méretüre furhatunk át. A gépet kétféle munkában mutatjuk be.

Az egyik a felső képen látható, a mely a kazánkovács üzemében, a másik, az alsón s ez az ácstelep munkája közben szerepel. A kazánok oldalfalai, mint azt tudják olvasóink, de a felső kép jobboldalán lévő kész kazán rajzán is láthatják, szegecselt vaslemezekből állnak. Ezeket a szegecseket, az előre elkészitett, lyukakba kalapácsolják bele, s bizony rengeteg ilyen szegecsszám egy valamire való nagyobb kazánnál. Ma már erős, nagy nyomással dolgozó gépek a szegecslyukakat furás nélkül, átütéssel készitik igen gyorsan s meglehetős biztonsággal; de az átütés sohasem olyan biztos, mint a furás A vaslap az átütés következtében megrepedhet a szögecs lyukak között, s ez később kerül csak napfényre, a mikor a kár sokkal nagyobb lesz, mert a kazán egészen elkészült.

A villamos kézi furó ellenben a legteljesebb biztonsággal és tökéletességgel és a mi szintén jelentős eredmény, gyorsan végzi el ezt a munkát. A furókészülék áll egy nagy állványból, a melynek rövid hengeralaku fejében nyer elhelyezést a kurórud. Ezt viszont a fej mögötti szabályozó kerék tolja előre és huzza hátra a szükség szerint. A fej mellé van szerelve az elektromos hajtóerő, a kis motor, a melynek inditását és szüneteit a képen is látható módon a munkás a bal kezével végzi. A motorral lánczáttétellel van összekötve a furórud fogaskereke, s ez áttétel változatai szerint gyorsabb, vagy lassubb lehet a forgatás. A motor az áramot a kis kocsira szerelt akkumulatortelepből szerzi.

Az alsó képen lévő ácstelep furószerszáma nem akkumulatorból, hanem a központban a kellő erősségre transzformált áramosztóból nyeri az erőt. Az ácstelep furója forma szerint is más, de a lényeg ugyanaz, a furószabályozó kerék itt is a furórud irányában a szerkezet tetején van.