A havasi gyopár törvényes védelme

A havasok virága, a gyopár, mind ritkább lesz olyan helyeken, a hol a turisták és hegymászók szoktak megfordúlni. Kitépik gyökerestűl is, hogy hazavigyék, elajándékozzák. Alsó-Ausztriában a Schneeberg és Rax területén a havasi gyopárt évek óta pusztítják.

 

Most az alsó-ausztriai tartománygyűlés elé törvényjavaslatot terjesztettek a havasi gyopár (Gnaphalium Leontodium) védelmére. E törvényjavaslat szerint Alsó-Ausztriában a havasi gyopárnak tövestűl való kitépése s ily gyökér-növénynek áruba bocsátása tilos. A tilalom áthágása két koronától 50 koronáig terjedő pénzbüntetéssel, behajtatlanság esetén megfelelő elzárással fenyítik. Kivételt csak tudományos czél tekintetéből tesznek, de ilyenkor az illető hatóságok engedélye kérendő. Kertileg termelt havasi gyopárokra a törvénynek nincs hatása.

 

A ki ily növények birtokába van, községi bizonyítványnyal kell igazolnia. A törvényjavaslatol a legszebb havasi növény érdekében csak üdvözölni lehet. A havasi gyopár a Schneeberg – és a Rax területén egyre ritkábban kezd lenni, s kívánatos volna, hogy hasonló törvények által az összes alpesi tartományok kellő oltalmat biztosítanának e növény kipusztulása ellen.