Az üzleti záróóra

Beöthy László kereskedelemügyi miniszter ma terjesztette a képviselőház elé az üzleti záróóráról szóló törvényjavaslatot.

A kereskedelemügyi miniszter rendezni óhajtja az ipari és kereskedelmi üzletekben alkalmazott magántisztviselők és kereskedősegédek szolgálati viszonyát általában, de mig ez a törvénytervezet az érdekeltek meghallgatása után elkészül, ideiglenesen megoldja a záróóra kérdését, hogy a törvény még a nyáron életbe léphessen. 

A törvényjavaslat, mely csak Budapestre és környékére vonatkozik a következő:
Budapest székesfővárosban, úgyszintén Ujpest rendezett tanácsu városban, Rákospalota, Erzsébetfalva, Kispest és Pestszentlőrincz községekben, valamint a fő- és székvárossal szomszédos más községek közül azokban, melyeket a kereskedelemügyi miniszter rendelettel megjelöl, a nyilt árusító üzleteket (boltokat) az azokhoz tartozó irodai és raktárhelyiségekkel együtt este 8 órától reggel 6 óráig, az olyan üzleteket pedig, a melyekben túlnyomóan élelmiszereket vagy állami egyedárusági czikkeket árusítanak, este fél 9 órától reggel 5 óráig zárva kell tartani, mely idő alatt az üzleti alkalmazottakat foglalkoztatni tilos. 

Szombaton az üzletek annyi idővel későbben zárhatók, a mennyi idővel azok ugyanazon a napon a megengedett időnél későbben nyittatnak ki. Azonban este 10 órán túl az üzletek nyitva tartása ily esetben sem terjedhet. Az esti záróóra bekövetkeztekor az üzletben levők még kiszolgálhatók.