Világitó tornyok a tengerek partján

Nem kevesebb, mint 25.224 világitó-torony és tüzfényjelző van elhelyezve a világtengerek, öblök, szigetek partjain, hogy messze elható bátoritó fényével mutassa az utat, hajózható vizet a tengerek hátán bolyongó hajósnépnek.

Az angol admirális által kiadott és minden évben füzettel pótolt „Lingt-houses and fogsignals Codex” számol be ezeknek a világitó-tornyoknak az elhelyezéséről, ez magyarázza meg a különböző fényjelzések minemüségét, jelentőségét és végül kimutatja, hogy az európai kultura előhaladásával hol épitették a legtöbb világitó-tornyot, hogy a hajózás menetét az emberi számitás szerint biztosithassák.

A legtöbb világitó-torony van az Atlanti-óceán partjain, ahol európai, amerikai és afrikai parton 12.191 felcsillanó fény mutatja az utat az eltévedő, vagy veszendőbe induló hajók ezreinek. A Csendes-oceánon, a szigettengerek között 2888 világitó-torony mutatja az utat az arra járó hajóknak, az Indiai óceánon 674 van felállitva, a sarkvidéken 98, a többi pedig a szigetek kikötőit, a hegyfokokat jelzi az arra járó hajók kapitányainak.