A meggyilkolt Hasszan Riza

Szkutari parancsnoka eredetileg Hasszan Riza basa volt, aki a régi albán-török város és erődítmény védelmét igen nagy körültekintéssel intézte. Hogy voltakép mi történt ott benn Szkutariban, micsoda párt-, vagy faji villongás ütötte fel a fejét, arról a külvilág mindezideig nem értesült, csak anynyit lehetett megtudni, hogy az ottani belső villongásoknak áldozatául esett Hasszan Riza várparancsnok.

A parancsnokot ugyanis, amikor február 8-án Esszád basától este távozott, három férfi megtámadta s agyonlőtte. Az orgyilkosság indító okát ma sem tudjuk. Azt hiresztelik, hogy montenegrói bérgyilkosok vállalkoztak volna a véres munkára. Hasszan Riza halála óta Esszad basa vette át a parancsnokságot.

Esszad teljesen méltó utóda Hasszan Rizának, sőt erélyesség és hajthatatlanság dolgában túl is szárnyalja, mert eddigelé tudni sem akar Szkutari átadásáról, a melynek ostromában idáig sok ezer montenegrói és szerb harcos pusztult el. Szkutari jövendő sorsát a nagyhatalmak tudvalevőleg már eldöntötték azáltal, hogy Albániához tartozónak mondták ki.