Kis gazda rovat

Állami gyümölcsfacsemeték kiosztása

A gyümölcstermelő vidékek oltványszükségletét addig is, míg az ország minden vidékén lesz nagyobb faiskola, nem lehet úgy kielégíteni, hogy a gyümölcsfaoltványokért folyamodókat egy meghatározott faiskolához lehetne utalni. Ez okból az állami gyümölcsfaiskolákban termelt oltványokat a földmivelésügyi miniszterium gyümölcsészeti osztálya osztja ki.

Az elsőosztályú alma, körte, szilva, cseresznye, meggy és dióoltványok ára 80 fillér, a másodosztályúaké 40 fillér. Az első osztályú baraczkfafélék ára 60 fillér, a másodosztályúaké 30 fillér. A törpe oltványok ára 80 fillér. Ingyenesen csak azok a kisgazdák kaphatnak gyümölcsfaoltványokat, a kik községi bizonyítványnyal igazolják, hogy az év során elemi kárt szenvedtek.

Telepes községek kisgazdáinak, egyházaknak és tanítóknak, állami és törvényhatósági tisztviselőknek, továbbá a filoxera által elpusztított szőlők kisbirtokosainak az előírt árakból kedvezményt adnak. Olyan faiskoláknak, melyeket egyházak, egyesületek tartanak fenn, vadcsemetét ingyen adnak.

A kérelmek egy koronás bélyeggel látandók el s a faiskola-kezelőknél és miniszteri kirendeltségeknél is beadhatók. 



A ragályos baromfibetegségek

Ha a baromfiudvar kicsi és már évek óta mint ilyen használatban van, akkor annak talaja már annyira átivódott az aprójószág ürülékétől, hogy az a legkülönfélébb nyavalyáknak, betegségeknek tanyájává válhatik a kigőzölgés, párolgás folytán, kivált a melegebb évszakban.

Ezt gondoljuk meg, ha már több éven át ugyanezen területet használtunk baromfiudvarnak s iparkodjunk segíteni a bajon és pedig úgy, hogy legalább is egy ásónyomnyira ássuk fel az egész udvar talaját, hordassuk azt el a keveréktrágyára és hozassunk helyébe tiszta száraz földet s homokot. Akkor majd nem fognak a kis csibék rakásra hullani.