Egy Balkán-kiállitás terve

Érdekes tervvel foglalkozik Nagel Marcel, a Nagel Adolf budapesti cég tulajdonosa. Azt az eszmét veti fel, hogy a balkáni háboru befejezése után rendezzünk ipari kiállitást a balkáni népek számára, mutassuk be nekik iparunk fejlettségét s ily módon erősitsük meg poziciónkat a balkáni piacokon. 

Rámutat arra, hogy iparcikkeinkből vámkülföldi kivitelünk egy harmada eddig is a Balkán-félszigetre irányult és pedig éppen azokba az államokba, a melyeknek területe a háboru után jelentékenyen meg nagyobbodott, ugyszólván megkétszereződött.

Ily kiállitás rendezésével nagyobb mértékben lehetne iparunknak biztositani a balkáni államok forgalma várható nagy fellendülésének hasznát s kedvező földrajzi fekvésünk egyenesen predestinál ily kiállitás rendezésére.

Nagel kifejti, hogy a balkáni államok kölcsönös féltékenysége lehetetlenné teszi a kiállitásnak valamely a Balkán-félszigeten fekvő városban való rendezését, de például Zágrábban vagy Zimonyban szivesen keresnék fel a kiállitást a Balkán népei, különösen ha a Balkán-kiállitáson helyet adunk a Balkán-államok mezőgazdasági és ipari termékeinek is.

Azért ajánlja a kiállitás helyéül Zimonyt vagy Zágrábot, mert igen közzel vannak az öt balkáni államhoz s a mellett a délszláv nyelv területébe esnek.