A vidéki városok és a földgáz

A vidéki városok kongresszusán a földgáz értékesitése is szóba került, a vonatkozó előterjesztést dr. Harrer Ferenc tanácsos, a kongresszus főtitkára ismertette.

Javaslatában sürgősnek mondja, hogy felterjesztést intézzenek a pénzügyminiszterhez aziránt, hogy a földgáz kihasználására vonatkozó adatokat bocsássa a kongresszus rendelkezésére, továbbá egy bizottság kiküldését javasolta, amelyik a minisztertől leérkezendő adatok áttanulmányozása után, különösen a szervezet kérdésében volna hivatva konkrét javaslatot előterjeszteni.

Ebbe bizottságba dr. Bárczy István elnöklésével Szentpály István alelnököt, Rimler, Biró Sándor, Telbisz, Varjassy, Dörr, Hofnauer polgármesterek és Fekete Nagy Béla h. polgármester és a kongresszus titkárságának kiküldését javasolta.

Az ülés a javaslathoz hozzájárult és felkérte még a bizottságban való részvételre Bánki Donát, Simanek Emil és Pfeiffer Ignác müegyetemi tanárokat, Ripka Ferenc és Bernauer Izidor gázgyári igazgatókat, Becsey Antal bizottsági tagot, dr. Bernády György főispánt és Rácz Gyula fővárosi statisztikai hivatali titkárt. 

Dr. Bárczy István polgármester beszámolt ezután a nagyváradi országos értekezletről. Ennek során a földgáz hasznositása kérdésében bejelentette, hogy tárgyalt a pénzügyminiszterrel, aki azt a kijelentést tette, hogy a földgáz hasznositásának ügyét döntés előtt a teljes nyilvánosság elé akarja vinni. Az eddigi tárgyalásokból azt látja, hogy ez a kérdés előnyösen megoldható, de még különböző előmunkálatokra van szükség. 

A földgáz állandóságának a kérdése a szakértők nyilatkozataival már meglehetősen tisztázott.
De annak a megállapitása volna hátra, hogy mennyi fogyasztásra lehetne a városokban számitani. Ez természetesen attól függ, hogy mennyi üzleti ügyességgel tudják a városok keresztülvinni a földgáz értékesitését. Mi után az egész földgáz értékesitése azon fordul meg, hogy mennyi a városok termelőképessége, azért nagyon fontos a földgáz hasznositásában a városok részvétele és hogy a városok érdekeit ennél a tranzakciónál különösen szem előtt tartsák.