Európa-Afrikai tranzkontinentiális vasut

Hatalmas vasuti tervvel foglalkoznak francia és spanyol tőkepénzesek.
Megakarják ugyanis valósitani Alfonz király kedvenc tervét, az európa-afrikai tranzkontinentális vasutat, mely kapcsolatban a francia és spanyol vasutakkal Tangerből indulna ki, elhaladna a Magador parton, Rio de ore, St. Louiz (Szenegámbia), Dakat kikötő városok mellett és Bathurst angol-afrikai kikötőnél végződnék, Bathursből gyorsgőzösök közlekednének Permanbucoba, hová három nap alatt mennének át
 
A terv szerint az utas Párisból ily módon hét nap alatt érne el Pernambucoba és eltekintve az Atlanti-Oceán átszelendő szélcsendes részeit, megmenekül a tengeri betegségtől is.

A szinte hihetetlennek hangzó vasuti terv megvalósitására egy bizottság alakult, melynek elnöke Marquis de Camarasa spanyol grand.

A bizottság hétszázmillió frank tőkét akar szerezni, mi szakemberek véleménye szerint elegendő lenne a vasut megépitéséhez.

A Berlinből vagy Párisból induló közvetlen vonatokat Algecirasból gőzkompok vinnék át a Gibraltári szoroson Tangerbe. A vasuttól a tervezők nemcsak tekintélyes személyforgalmat, hanem nagy teherforgalmat is várnak.

Az uj vasut mindenesetre előmozditaná azoknak a földrészeknek kulturális és gazdasági fejlődését, melyeken keresztül vezetne. A spanyol és francia kormányok már Marokko közös anektálása következtében is támogatni fogják az eszmét.