Schichték Magyarországon

A napokban tartotta meg a legnagyobb csendben a bécsi Georg Schicht A.-G., a hires szappangyári vállalat rendkivüli közgyülését, amelyen alaptőkéjét 20 millióról negyven millióra emelte fel.

Az alaptőkeemelés közelről érdekli a magyar piacot is, mert Schichték megszerezték a két legjelentékenyebb magyarországi szappangyárat, Hutter József és Növényzsirgyár r.-t. telepeit, hogy a Länderbank alakitotta ellentröszttel Magyarországon is felvehessék a küzdelmet.

Az uj tőkék részben a magyar telepek fejlesztésére, részben az Apollo A.-G.-al fennállott régi szindikátusi viszony elszámolására, végső soron pedig az alacsonyrendü zsirok hasitására szolgáló kontakt eljárás szabadalmának megszerzésére és bevezetésére voltak szükségesek.

Bennünket Schichték gyarapodása azért érdekel, mert a szappanáruk általános megdrágulásával fog járni, ami a mai konjukturák közt igen káros hatásu lesz.

A Schicht-gyár bizalmas körlevélben már figyelmeztette is magyarországi bizományosait és érdekeltségeit, hogy a legközelebbi jövőben – a nyersanyag és a termelései költségek megdrágulása címén – 10-13 százalékos áremeléshez lesz szerencséjük. A magyar piac exponenseinek idejekorán tiltakozniok kell a készülő árdrágítás ellen, amely minden jogos alapot nélkülöz.