A Niagara megvilágitása

A világ legnagyobb vizesése, a csudálatos természeti szépségü Niagara-vizesés az utolsó évtized folyamán igen sokat veszitett ősi szépségéből azáltal, hogy a nagy elektromos müvek vizelvezető és eséskihasználó berendezkedései ott éktelenkedtek hátán, vállán, lábán. Érezték ennek hatását az amerikai illetékes körök, s azt pótolandó, a mit a modern kultúra elvett az ős természettől, az érdekelt vállalatok anyagi hozzájárulásával esti órákban megvilágitják az óriási lezuduló viztömeget.

Az odavezető vasutak, az állam és az elektromos művekből alakult társulat 40.000 dollár (200.000 korona) költséggel a General Elektric Companyval 3 óriási elektromos telepet létesitett, a melyek egyikével összekötött reflektorállomást az alsó képünk mutatja be. Ennél az egész vállalkozásnál különösen különösen arra kellett ügyelni, hogy az alkalmazott fényszórás ne rontsa el a természetalkotta csudás képet, a minthogy a svájczi apró vizesések szép egyszerüségét s regényességét teljesen tönkreteszik azáltal, hogy bengáli tüzzel zöld meg piros szinüvé festik a lehulló vizet.

Hosszas kisérletek után sikerült olyan fényszóró-telepeket álltiani s a három telepet ugy elhelyezni, hogy ezek müködése óriási mértékben emeli a nagyszerü Niagara-vizesés szépségeit. Mind a három telep a canadai oldalon van, a legnagyobb 21, a legkisebb 16 fényszóróval van ellátva. Két millió gyertyafénynyel világitják meg a bömbölve zuhanó viztömeget, a melynek vizsugarai a rája hulló vakitó fénynyalábokat a szivárvány szineire törik és verik vissza. Normális viszonyok mellett a fény 50 százaléka a vizpárák és ködök tengerében elvész, s maga az a körülmény is, hogy 450 méter távolságról dolgoznak a fényszórók, indokolttá teszik a teljes üzemü világitást.

Egy alkalommal megtörtént, hogy eső és köd idején a teljes üzemmel dolgozó fényszórás minden ereje tizenöt perczen át el volt nyelve, s a vizesés teljes sötétségben maradt, noha minden fényszóró égett. A fényszórók méretei harminczhattól hetvenkét czentiméter átmérőig terjednek. Óriási csatahajókon vannak csak ily nagyméretü fényszórók. Ezeket a fényszórókat a vállalat egész éven át üzemben tartja. Azok, a kik látták a Niagarát télen is, a téli képét még szebbnek tartják, mint a nyárit.