Irka-firka

Szép Ernő kis czikkeit lapunkból is ismeri a közönség. Egész új, egyéni fajból valók, középen állanak a napi érdekre dolgozó zsurnaliszta műfajok és a szoros értelemben vett irodalom között. Amazokhoz tartoznak, mert mégis csak az újság szükséglete szülte őket, de fellendülnek emebbe egész valójuk irodalmi jellegével. Tulajdonképen kis hangulatképek, melyekben nem az a fontos, hogy miről van bennük szó, hanem az író hangulata, a mely elönti szemlélete képeit, élete apró eseményeit.

Egy fővárosi ember, a ki a fővárosi emberek ezreinek életét éli, csak érzékenyebb lélekkel, a benyomásokat erősebben viszszaadó rezonancziával s ezt a rezonancziát szavakba kötve tudja közölni az olvasóval. Ugyanaz a Szép Ernő tűnik elénk ezekből a kis képekből, a kit verseiből ismerünk : egy passzivitásra hajló, az életbe bele vágyakozó, de arra, hogy igazán belemerüljön, lankadt energiájú és melancholikus lélek, melyben hangulat-muzsikává válik minden, a mi kívülről belejut.

Alapjában véve nagy gyermek, a ki belecsöppent az életbe, új neki minden, el tud álmélkodni a legegyszerűbb dolgokon, tele van mélázó borongással, de valami rejtekező életörömmel is, a mely szenzáczióvá teszi számára a leginkább mindennapi dolgokat és mindent úgy láttat vele, mintha ő látná e világon legelőször és mintha egyedül csak ő látná. Az egész világ egy nagy szubjektivitásban olvad fel s ez a szubjektivitás adja meg a kis czikkeknek legfőbb vonzóerejét.

Mindig érdekes és vonzó, ha valaki egész lelkét kitárja az ember előtt s az egész világot csak ürügynek tekinti önmaga ily kinyilatkoztatásaira, - föltéve, hogy ezt művészettel tudja csinálni Szép Ernő pedig művész-lélek, a ki különb, nagyobb dolgokra is volna hivatva s csak belső konczentrálódásának kérdése, hogy ezeket meg is csinálja.

Kis czikkei, melyeket most egy szép és díszes kötetben gyűjtött össze, együtt is erősen hatnak lírai levegőjükkel, finom formájukkal s a budapesti életből fakadt színeikkel. A könyvhöz Vadász Miklós rajzolt czímlapot és illusztrácziókat, melyek e kitűnő rajzoló-művészünk legjobb munkái közé tartoznak.