Megrögzitett jégvirágok

Mindenki örömmel szemléli a csodaszép jégvirág-függönyt, melyet Tél apó hideg érintése rögtönöz ablakunkra. Érdekes dolog, hogy e bájos rajzokat maradandókká varázsolhatjuk s igy kedves ablakdiszt szerezhetünk magunknak, egyszerü, könnyü módon. Az eljárás annyira egyszerü, hogy e kedves téli időtöltés sikerrel kecsegteti még azokat is, kik nem tulságos ügyesek.

A megfagyott mintákat legjobban üvegtáblákon rögzithetjük meg. Fontos, hogy azok teljesen tiszták és minden zsiros anyagtól mentesek legyenek. E helyen megemlitjük egyuttal, hogy az ablaküveg legtisztább, ha tiszta spirituszba mártott összegyürt ujságpapirral dörzsöljük. A jégvirág megrögzitéséhez 2%-os zselatin-oldatot készitünk desztilált vizben, ezenkivül egy kis mennyiség tiszta szesz is szükséges. Jó ezeket a dolgokat előre készletben tartani, hogy kellő időben megpróbálkozhassunk a kisérlettel. Amikor beköszönt a fagy, hozzáfoghatunk a munkához.

A zselatin-oldattal telt üveget néhány percre meleg vizbe állitjuk. Amikor folyékony a zselatin, szétkenünk belőle egy bizonyos mennyiséget az üveglemezre. Ezt a legpontosabban végezhetjük egy jó kis kefével. Ügyelnünk kell arra, hogy egyenletesen kenjük szét és hogy legbuborékok ne képződjenek. Legszebben sikerülnek a jégvirágok, ha a fagyás gyorsan történik. Azért is, hogy hirtelen következzék be a megfagyás, célszerü a zselatinnal bevont üvegtáblát lehetőleg exponált helyre tenni. Igen jó, ha az üveglapot felforditott csészére tesszük, mint az képünk mutatja. Be kell várnunk, hogy a zselatin teljesen ráfagyjon az üvegre, vagyis, hogy a csinos jégvirágok teljesen kifejlődjenek. Ha azonban tulsokáig tesszük ki a fagy behatásának, tulságos sok jégvirág fog fejlődni, a minta szépségének rovására.

Ha megállapitottuk, hogy a minta kivánságunkat kielégiti, további eljárás végett hüvös szobába visszük az üveglapot. Természetes, hogy a munka befejezése halasztást nem tür, mert a megváltozott hőmérsékletben csakhamar olvasni kezdenek a virágok. Az üveglapot most egy tálba helyezzük oly módon, hogy abban az üveget tiszta alkohol teljesen elöntse. Körülbelül két percig ringassuk a tálat, hogy a szesz az üveg minden részét érintse. Azt fogjuk látni, hogy a szesz teljesen eltávolitotta a jeget s a szép zselatin-formák maradtak meg az üvegen és megőrizhetők hosszu időkön át.

Hogy a nedves levegő romboló hatással ne legyen a zselatinra, célszerü vékonyan tiszta firnisszel bevonni. Természetes, hogy ezt nagy óvatossággal kell eszközölnünk. Néhány kisérlet után csakhamar elfogjuk találni, hogy a fagyásnak mely fokán legcélszerübb a további eljárást követni. Az ily módon nyert szép transzparens-képek nagyon csinos ablakdiszül alkalmazhatók, emelhetjük a hatást, ha a zselatint finom árnyalatokban festjük. E célra alkalmasak az anylin-festékek, melyek használata előtt keverünk a zselatinba.