A román-bulgár konfliktus

A nagy keleti bonyodalmat már kezdettől fogva árnyékként kiséri a rumán-bulgár konfliktus, a határkiigazítási per, a mely egy időben csaknem újabb válságok elé állította a nemzetközi helyzetet. A politikai és gazdasági egyensúlyt látják megbolygatva a rumánok azáltal, ha Bulgária olyan hatalmas erővel tör előre a Balkánon, a milyenre kilátás van, ennélfogva ha már földrajzi okok miatt nem osztozkodhatnak Macedoniában, a melynek délnyugati szögletében tekintélyes számú kuco-oláh él, legalább a Dunánál akarják a bulgárokat beljebb szorítani a Balkánon.

Erre a rendezésre már régen vártak s tulajdonképen ezért a rendezésért keletkezett annak idején az egész macedo-rumán akczió.

Akkor a Szilisztria-Ruscsuk és Sumla-Várna közötti négyszöget érintették, ma megelégednének kevesebbel, de Szilisztriát okvetlenül meg akarják szerezni. Hiszen csak egy-két kilométer és már be van kanyarítva rumán Dobrudzsába.
A rumánok jól számítanak, nekik Szilisztria és környéke valóban becsesebb minden kuco-oláh gyarmatnál. Fontos hadászati és gazdasági góczpont, az is volt mindig attól a pillanattól kezdve, hogy a Balkán bevonult a történelembe.

A városnak egyik nevezetessége a tatár negyed. Krimi települők, a kik az orosz invázió elől menekültek egy-két dunai városba. Szilisztriában 100 házból áll a tatár mahalla és körülbelül 800 lelket számlál. Elevenebb, mozgékonyabb a törököknél, kissé hangosabb is, erős munkabírását, szorgalmát, intelligencziáját roppant megbecsülik azon a vidéken.

Szilisztria nagy forgalmu kereskedelmi hely. Gazdag, termékeny vidék fekszik mögötte, a melynek export-állomása ez a kikötő-hely. A termés betakarítása után ezerszámra vonulnak fel a szekerek megrakodva gabonával, főzelékekkel, a nagyszámú hajóállomás alig képes a forgalmat lebonyolítani. Ott lobog köztük a magyar zászlót is, magyar matrózok magyar szava erősen belecsendül a keleti nyelvkonglomeratum zajába. A mi érdekeltségünk nem csekély s nem lehet kis gondunk nekünk sem, hogy mi lesz a sorsa Szilisztriának, a mely, mint már egyszer, ismét a világesemények középpontjába jutott.