Az iparosok nyugdija és a közszállitás

A ferencvárosi iparosok és kereskedők kaszinójának kezdésére a napokban, a kaszinó helyiségében értekezletre gyültek össze a főváros iparosai, hogy az iparosok nyugdijintézete létesitendő érdekében és a közszállitás ügyében határozatot hozzanak.

Az értekezleten megjelent Ott József dr. osztálytanácsos, a kereskedelmi miniszter megbizásából, az Országos Iparegyesület részéről Thék Endre és Glück Frigyes. Az értekezlet elnökévé Thék Endre udvari tanácsost választották meg. Ott József dr. a kereskedelmi miniszter nevében kijelentette, hogy a kereskedelmi kormány erősen érdeklődik a napirend mindkét tárgya iránt.

Edvi-Illés László bemutatta azt a tervezetet, amelyet a budapesti ipartestületek nagygyülése utján küldöttséggel a kereskedelmi miniszter elé szándékoznak terjeszteni. Kérni fogják, hogy az előterjesztendő ipartörvényjavaslatok az ipari szervezetről intézkedő fejezetébe olyan rendelkezést vegyen föl a kormány, hogy az ipartestületek minden tagja a törvény erejénél fogva kötelezően váljék tagjává az iparosok nyugdijintézetének, továbbá, hogy az uj ipartörvénytervezettel egyidőben terjesszen a kormány a képviselőház elé javaslatot a létesitendő iparosnyugdijintézet szervezéséről és ennek megfelelő állami javadalmazásáról.

A közszállitás szabályozására vonatkozó tervezet szerint a pályázatnak általában nyilvánosnak és csak kivételesen szabad szükebb körünek lenni, de az utóbbi esetben mindenkor szakértők közremüködését kell igénybe venni. Nagyobb munka szállitásánál ne általános vállalkozó, hanem szakmacsoportok részesüljenek a megbizásban.

A pályázatot az ipari érdekképviseletekből kijelölt szakértők birálják felül, és adjanak tájékozást az árszabályról. A munka odaitélésénél semmiesetre sem a legolcsóbb ajánlatot, hanem a legkedvezőbb ajánlatot vegyék figyelembe. Ha kiderül, hogy a pályázók az árat összebeszélés alapján állapitották meg, úgy a pályázatot semmisitsék meg. A letett biztositékot azonnal adják vissza, a kisipari szövetkezetek és a hasonló alakulások a pályázatnál kivételes elbánásban részesüljenek.

A kormány állitson föl törvényhatóságként közszállitási hivatalt. Végül azt kivánják még, hogy a kormány alkosson törvényt a közszállitásnál tapasztalt visszaélés megbüntetéséről és általában törvényt a közszállitásról.