Az álomkór bacillusai

Óriási nagyitásban látunk képünkön egy csöpp vért, amelyben az álomkór féregalaku bacillusai uszkálnak a kerek vérsejtek között. Ezek a szabad szemmel nem látható lények rettenetes gyorsasággal szaporodnak meg az álomkóros ember vérében és legtöbb esetben legyőzik nagy sokaságukkal az erős emberi szervezet ellenállását és végül halálát okozzák a betegnek.

S ezeket a bacillusokat egy légy oltja az emberbe : a veszedelmes csecse-légy. Sok embert és állatot pusztit el évente ez az apró állat : egyetlen csipése elegendő arra, hogy beoltsa a vérbe az álomkór bacillusait. Szenegáltól Angoláig van elterjedve az álomkór, mely olyan borzasztó pusztitásokat végez a lakosságban, hogy virágzó vidékek lakossága rövid idő alatt eltünik a föld szinéről. Csak a középkori nagy pestis járványok pusztitásait lehetne hozzá hasonlitani.

Különös, hogy a kelet-afrikai benszülöttek máig sem akarják elhinni, hogy egy légy okozta ezt a betegséget : tudatlanságukban nem értik meg, hogy ilyesmi lehetséges volna, ezért nem is védekeznek kellőképpen a csecse-légy csipése ellen. A csecse-légy különösen azokban a falvakban pusztit, amelyek nedves talaju, buja növényzettel benőtt partokon vannak : a szárazabb helyeket, különösen a városokat elkerüli. Egy kimutatás szerint a Sese-szigeteken négy év alatt harmincezerről tizenkétezerre apadt le a lakosság az álomkór következtében. Angol-Kelet-Afrikában pedig 1902-től 1905-ig harmincezer álomkóros benszülött halt meg.

A már elhunyt nagy tudós, Koch Róbert – mint tudjuk – hosszu ideig tanulmányozta az álomkór Kelet-Afrikában és ennek okéra és elkerülésére vonatkozóan nagybecsü tapasztalatokkal gazdagitotta az orvostudományt. A betegség a csecse-légy csipése után, rendesen lázrohamokban szokott először mutatkozni. Ekkor már kezdenek elterjedni és szaporodni a vérben azok a bacillusok, amelyeket képünkön óriásian megnagyitva látunk. A nagy lázroham után hosszabb időre elcsendesedik a betegség s ugy látszik, mintha a beteg már meggyógyult volna. Idő multán azonban megujulnak a lázas rohamok s ezek után a betegen egyre jobban kezd mutatkozni az aluszékonyság, mely halállal végződik.