XXII. magyar-osztrák mérkőzés – győzött a magyar csapat

4:1  a magyarok javára

Nagyobb örömünnepe nem volt még a magyar footballsportnak, mint a tegnapi. Előfordult ugyan már egyizben, hogy riválisunkat saját fészkében legyőztük, a mostani diadal oly nehéz viszonyok között jött létre és oly imponálóan nagyarányu, hogy azzal örökké büszkélkedhetik. Rettenetes csapás volt ez a mai fényes győzelem az osztrák labdarugó sportra; kiheverni tán évek mulva sem tudja.

Most látszik csak meg, hogy nemzeti ügy a reprezentativ mérkőzés. Az a maroknyi magyar tábor, amely a Pratert ellepte, valósággal nemzeti érzelmi csatát vivott a tengernyi osztrákokkal s ebből a mai hadseregünk került ki győztesen. Csak egyszer: a kiegyenlitő gólnál látszott, hogy az osztrák lelkesedés kerekedik felül, de ahogy Biró labdája eljutott Brunner hálójában, ismét a magyarok üdvrivalgásától visszhangzott a pálya, amint pedig hullottak a magyar gólok, mintha ott sem lett volna a tizezernyi osztrák, a nézőtére minden sarkából a magyarok lelkesedése viharzott.

A játék

4 óra 33 perckor indult meg. Az osztrákok rögtön megkapják a labdát és veszélyesen támadnak. Payer erélyes kapcsolása mindent visszaver. Az előreadott labdát Tóth fogja, mig végre Kaltenbrunnerhoz jut. A második percben eredménytelen korner az osztrákok javára, a 6. percben a magyarok szabadrugást kapnak. Schlosser élesen lövi. 14. perc. Osztrák szabadrugás, Zsák védi. A labda Fischerához kerül, lövése hajszálnyira kerüli a kaput. 15. percben ismét Zsák van munkában. 19. percben Pataky kapásból lő, Kaltenbrunner azonban kornerra ment. 23. percben a labda Patakyhoz kerül ki nagyszerüen szökteti Weiszt és annak középreadott labdáját Tóth a magyarok óriási lelkesedése közepette a kapuba vágja. 43. percben szabadrugás a magyarok javára, a biró 1 perccel előbb fujja le a félidőt.

5 óra 24 perckor kezdődik a második félidő. Zsáknak mindjárt dolga akadt a 4-ik percben Studolcka két éles lövését menti. Ugy látszik, hogy az osztrákok kerekednek fölül. Fischera lövése az elvágodó Zsák kezéből kiesik. Studnickához kerül, aki védtelen lövéssel kiegyenlit. A magyarok erős tempót diktálnak ezután, Weisz a jobbszélről lő, Kaltenbrunner a labdát Biróhoz üti, ki Borbáshoz továbbitja, ennek centerét pedig Schlosser fejeli. Kaltenbrunner által visszaütött labda ismét Biró elé esik, aki élesen gólt lő. A magyarok egymásután remek támadást vezetnek, a kétségbeesett osztrák támadás ellen.

Pataky a jobb szárnyon három emberen keresztül tör, visszaadott labdáját a sarokba vágja (30 perc.) Schlosser szökteti Borbást, aki hátra centerez, Schlosser átlépi a labdát, mire Pataky azt a sarokba helyezi. Ezután az osztrákok jönnek a kapu felé, erőlködnek azonban hiábavaló, mindössze Studnicka egy lövése jut el Zsák kapujáig. Az utolsó percekben több szabadrugás a magyarok ellen, melyek nem voltak veszélyesek. A biró sipjelzése után a közönség betódul a pályára, Zsákot és Schlossert a vállukon viszik le.