Tsiklitiras meghalt

Azok közül a kevesek közül való, a kik a stockholmi olympiász nagy csatájában egy pillanatra megállitották diadalutjukban az amerikai atlétákat. A helyből távolugrásban történt a sporttörténelmi esemény: a nagymultu görög nemzet késői ivadéka, a karcsu Tsiklitiras 3•37 méteres eredménnyel megverte az amerikai Adams-fivéreket s a helyből magasugrásban is csak a harmadik helyre tudták leszoritani a csikos-csillagos lobogó képviselői. (Ebben 1•55 méter volt az eredménye.)

A stadion árbócán lengő görög lobogó keserü meglepetést váltott ki az egybesereglett amerikai táborból, de azok körében, a kik az olympiász előtt éber figyelemmel kisérték a nemzetek készülődéseit, tudomással birtak arról, hogy Tsiklitiras már az olympiász előtt görög földön 3•50 méteren felüli eredményével világrekordnak számitó eredményt ért el. S a messzi északi világban beváltotta a kis nemzet merész álmát: az olympiai győzelmet.

A modern olympiai hős nem sokáig érezhette a dicsőség reásugárzó fényét, mert egy Görögországból érkezett távirat szerint a mult héten meghalt Athenben. A lobogót, a mely a stadion árbócán a görög nemzet győzelmét hirdette, gyászfátyol boritja…