A lélekinga

Egy hires angol természettudós dr. Everard Hustler, aki a rádiumkisérletei révén már igen tekintélyes nevet szerzett, nem kevésbé érdekes, hogy ugy mondják szenzációs fölfedezést tett a különbözö nemü magnetikus értékéröl. A kisérletei, amint ö maga mondja: „koránt sincsenek még teljesen földeritve”, de annyit már is meglehetett állapitani hogy a férfiak testében rejlő magnetikus erő egészen már nemü, más természetü, mint a nöi test magnetikus ereje, s ahhoz ma már kétség sem fér, hogy ez a magnetikus erö az emberi testben tényleg megvan.

A kisérlet egy ingával történik. Az inga egy selyemfonál, amelyet kétszer rácsavar a kisérletezö a mutató ujjára, s a hüvelykujj körmén keresztül levezet. Az ingatartó kar rátámaszkodik az asztalra, a másik kar lehetőleg nyugalomban szintén az asztalra támasztandó. A selyemfonál végére egy aranygyürüt, lehetöleg arany karikagyürüt kötünk. Ez az inga. Az inga alá egy ezüst kanalat helyezünk, még pedig ugy, hogy a kanál nyele a test fel van forditva. Az elhelyezkedést az elsö képen láthatja az olvasó. Ebböl áll a lélekinga egész berendezése, csak még egy kis türelem kell hozzá s a kisérlet sikerül.

Ha az inga az ezüst kanál fölött hajszálnyi távolságban mozdulatlanul elhelyezés t nyert, vagy azonnal, vagy igen rövid idö mulva lengeni kezd. A lengés vagy a kanál hosszirányában, vagy a kanálra keresztben történik. A kisérlet csudálatossága abban áll, hogy az inga a férfi kézen kizárólag hosszirányban, nöi kézben csakis keresztben végez lengéseket.

Ez a kétféle mozgás pozitív, illetve negatív, vagy helyesebben nemi magnetizmusra vezet. Most már abból, hogy az inga kilengései kisebbek, vagy nagyobbak a kisérletező ember idegmozgásának, szellemi és lelki képességei nagyságának mértékére lehet következtetéseket vonni. Ebből meg lehet állapitani a férfiui akaraterő fokát épp ugy, mint a nöi érzékenység mértékét. A megállapitott skála, a kilengés nagysága révén azt is elárulja, hogy a nöben van férfiui akaraterö, vagy valamely férfiui nöi idegmozgással rendelkezik. A kisérletek itt nem érnek véget. Ha a kanalat lassan eltávolitjuk az inga alól, a gyürü inga lassan követni akarja a kanalat a miáltal csodálatos köralaku és ivezetü mozgást végez az inga.

Rendkivül érdekes még a kisérletek végzésénél a követkekzö eset is. Ha az inga mozgásban van például egy nö kezén, s a szabadon lévö kezet megfogja és tartja egy férfiu, vagy viszont, hogy egy férfiu kezén legnö inga a mozgás alkalmával a férfin szabadon lévö karját egy nö fogja és tarja, a lengés azonnal megszakad. S most ha az áram megszakitó magnetizmusa éppen olyan nagy, mint az ingatartó egyéné, az inga egyensulyában marad, ha az ingát tartó egyén magnetizmusa nagyobb, mint azé, aki a magnesesség zavaró hatását idézte elő, a lengés megindul de természetesen nem az elöbbi intenzitással, hanem gyengébben, esetleg nem egyenes vonalas, hanem körives mozgással. Ha pedig az árammegszakitó magnetizmusa elnyelően nagyobb mértékü, mint azé, aki az ingát tartja, akkor az ingalengéseinek irányát teljesen az utóbb beavatkozó magnetizmusa adja meg.

Hustler tanár fölfedezése a legérdekesebb s kétségen kívül a legrejtélyesebb kisérleteknek, amelyeket az utóbbi időben az emberi magnetizmus, vagy nevezzük emberi titokzatosság terén a tudománynak napfényre hozni sikerült.

Nemcsak tudósoknak, hanem laikusoknak is igen érdekes megfigyeléseket ad, s nem csalódunk, ha azt állitjuk, hogy a fölfedezés révén müszer fog készülni, amely legelsö sorban az orvosi tudománynak, azután a kriminalisztikának fog megbecsülhetetlen szolgálatot tenni. E kisérletek által megállapitható, hogy valamely egyénre egy másik milyen befolyással van.

A mit eddig a hipnotikus, szervezetromboló kisérletek révén lehetett csak igazolni, azt mond egyszerüen minden fáradság nélkül megteszi a lélekinga. Az emberi akaraterö befolyása idegen személyekre. A tudományos világ igen nagy kiváncsisággal tekint a kisérletek további folyamata elé.