Gróf Andrássy pártalkítása

Nagy hiba volt Andrássytól, hogy a múlt választások előtt feloszlatta a pártját – mint a hogy a nagy urak a versenyistállójukat szokták feloszlatni, mikor ráúntak. De még nagyobb hiba volt a tanács, melyet hiveinek adott, azt mondván nekik, hogy lépjenek be a munkapártba. Mert ez kétszinü eljárás volt, a mely pedig politikában mindig megboszúlja magát. Ha Andrássy helyeselte a munkapárt programmját, akkor neki is be kellett volna e pártba lépnie, s nyiltan támogatnia annak törekvéseit. Ha pedig nem helyeselte, akkor nem volt szabad hiveit oda terelni. Kétszinüség ily kérdések meg nem engedhető.

S ha most újra pártot alakít Andrássy, akkor nemcsak a múltban elkövetett hibáira dupláz reá, de fellépése is megint olyan, a melyből teljesen hiányzik az őszinteség. Mert hát mit akar? Tisztán 67-es politikát akar folytatni? Akkor nincs közötte és Tisza között elvi külömbség. Már pedig politikai pártok csakis elvi alapon szervezkedhetnek. Az, hogy valaki az Andrássy szép szemeiért hagyja ott Tiszát, lehet ok egyes kivételes emberekre, de nem lehet elhatározó ok nagy tömegekre.

Vagy talán arra spekulál Andrássy, hogy a függetlenségi párttól fog elhódítani hiveket? Ugylátszik erre számít, és ez az a mi kétszinünek mutatja eljárását. Csakhogy egyes embereket félre lehet vezetni, de egész nemzetet nagyon nehéz. Az mindig megérzi az igazságot még a legbonyolultabb kérdésekben is.

Andrássy igen sokat vétkezett a függetlenségi pártok ellen eddig is. Mikor belügyminiszter volt a koaliczió alatt, felhasználta és elfogadta a függetlenségiek támogatását, de alattomban minden ellenük dolgozott. Az ő bűne volt legfőképen, hogy a nagy 48-as és függetlenségi párt ketté szakadt, mert ő nem engedte a választási törvényjavaslat tárgyalását, hanem keresztül erőszakolta a bank-kérdés szinrehozatalát. Ez az ő múltja eléggé megtaníthatta a függetlenségi választókat, hogy ne bízzanak benne. Ha mégis azokra számít, ez arról tanúskodik, hogy nemcsak hiszékenyeknek, hanem ostobáknak is tartja az embereket. De meg fogja mutatni a jövő, hogy nagyot csalódik.