Skerlecz István horvát királyi biztos

A politika nyári szünetét Tisza István gróf ugylátszik, arra akarja felhasználni, hogy a hosszu évek óta vajudó horvát kérdést megoldja. A szombati minisztertanács már elhatározta, hogy a miniszterelnök hétfőn Ischlbe utazik és gróf Pejacsevich Tivadarral együtt megjelenik a király előtt, aki az horvát minisztertől kiveszi az esküt.

A minisztertanács egyuttal azt is elhatározta, hogy Tisza báró Skerlecz Iván miniszteri tanácsost fogja ajánlani a királynak horvát bánná és Horvátország királyi biztosává való kinevezésre. A legközelebbi napokban megjelenik a hivatalos lapban Cuval felmentése és egyuttal Pejacsevich és Skerlecz kinevezése.

Báró Skerlecz, az uj horvát bán, kitünő ismerője a horvátországi viszonyoknak. Horvátországban birtoka és családi összeköttetései vannak. Tisza hétfőn Ischlbe érkezik, ahol már várja őt Pejacsevich. Az uj horvát miniszter még szombaton Bécsbe érkezett és vasárnap hosszabb ideig tanácskozott gróf Berchtold közös külügyminiszterrel. Hétfőn Tiszával együtt Ischlbe utaznak, ahol kedden megtörténik az uj horvát miniszter eskütétele. Egyidejüleg Tisza külön kihallgatáson is megjelenik az uralkodónál és valószinüleg ekkor fog megtörténni báró Skerlecz kinevezése is.