Gorton orvos

Gorton brooklyni orvos régen hires arról, hogy fáradhatatlan kitartással igyekszik népszerüsiteni a rendes életmód aranyigazságait. Orvosi gyakorlatában, a társas érintkezés terén meggyőző igazságokkal hirdeti, hogy az ember – hacsak lényeges születési szervi hibái nincsenek – rendes körülmények között elérheti a száz éves életkort, sőt tul is haladhatja.

Szükséges azonban mindenekelőtt az önfegyelmezés ritka erénye, vagyis: mindazokban az örömökben, amelyeket a földi lét jelent, csak patikai mértékkel szabad résztvenni, husnemüeket enni nem szabad, a táplálkozás legyen könnyü (zöldség, tej, tejtermékek, tojás), alkoholt, nikotint élvezni szigoruan tilos, szeretni kell a levegőt, vizet, tisztaságot és ami ezeken felül a legfőbb, örökké jókedvünek kell lenni, mert a kedvetlenség, szomoru ágos bánat, tépelődés a lélek megölője, a test egyik korai vénitője.

Ha igy élünk – mondja Gorton – ne csodálkozzunk ő rajta, aki egy fiatal nőt vett feleségül, nemrég pedig Gorton doktor két szép ikergyermeknek boldog apja, nyolcvanegy éves kora dacára. A ritka családi képet olvasinknak be is mutatjuk.