Robbes Robinson az amerikai csodafutó

Amerika mindig szolgál valami világraszóló meglepetéssel. Az ujvilág atlétáinak páratlan sikerei után már azt hittük, hogy emberileg már nem is lehetséges többet, jobbat produkálni. Különösen a sprint terén – a melyben az amerikai flyerek fölénye talán a legszembeötlőbb volt a világ minden nációjával szemben – hittük, hogy már kulminált Amerika atlétikája.

És ime, most egy alig 18 éves középiskolai tanuló személyében olyan sprinter-csillag tünt fel, a ki egyszeriben homályba borította a Wefersekat, Duffykat, Rostorokat, Craigeket, és Drow-kat. Robbes Robinson a neve a Mercersburg-akadémia tanulójának, a ki gyors egymásutánban a következő eredményeket érte el: a Cornell ifjusági versenyén a 220 yardot 21•2 mp alatt futva beállitotta Wefers, Kelly és Craig világrekordját.

Néhány nap mulva a State College versenyén a 220 yardot már 20•8 mp.-nyi hihetetlen idő alatt futotta és ezzel uj világrekordot állított fel, ugyanakkor 9•6 mp.-es 100 yardos idejével erre a távra is beállította a világrekordot!

Verseny után a State College mérnökei a pályát felmérték és az előirt távval pontosan megegyezőnek találták. Az időmérők is egytől-egyig mind gyakorlott timekeeperek voltak s igy az elért időinek hitelességéhez kétség nem férhet.

De ha valahogy mégis valami hiba van a kréta körül, az elért idő olyan jó, hogy ha abból le is irunk valamit – fenomenális teljesitmények maradnak azok.