Kossuth Ferencz ismét beteg

Kossuth Ferencz január 10-ike óta ismét súlyosan megbetegedett. Reggel kilencz órakor felkelt és szokásához híven meg akart borotválkozni. Alighogy belefogott a borotválkozásba, hirtelen eszméletlenül összeesett. Titkára és szolgája rögtön értesítették báró Müller Kálmánt és báró Herzel Manó egyetemi tanárokat.

Az orvosok azonnal tanácskozásra gyűltek össze és megállapították, hogy Kossuth baja szívgyöngeség. Állapota a lehető leggondosabb ápolást igényli. Mire az orvosok Kossuthoz értek, Kossuth már eszméletre tért. Kossuth Ferencz délután aludt. A déután folyamán a beteget ismét felkereste báró Herzel Manó dr., a megállapította, hogy Kossuth nagyon rosszul van. Légzési zavarok bántják, fulladási rohamai vannak és a szívgyengesége nagyfokú. A legnagyobb nyugalmat irta elő a tanár és megtiltotta, hogy beszéljen.

Január 12-én délelőtt tizenegy órakor Kossuth Ferencz betegágyánál konziliumot tartott báró Herzel, báró Müller, Ritók tanár és Buday Leó, Kossuth kezelőorvosa. A tanácskozás után Kossuth annak a kívánságának adott kifejezést, hogy szeretne összekelni a menyasszonyával és, özvegy gróf Benyovszky Sándornéval.

Jakab Sándor titkár tehát Bárczy István polgármesterhez sietett, a ki tizenkét órakor Édes Endre és egy városi díszhuszár kíséretében Kossuth lakására ment s Kvassay Jenő miniszteri tanácsos és gróf Apponyi Albert tanuskodása mellett megtörtént az esküvő. Félegy órakor újabb tanácskozás volt, a melyen az orvosok Kossuth mesterséges táplálásáról tanácskoztak.
A beteg állapota igen aggasztó.