Mária évei

Mária évei. Kaffka Margitnak e czím alatt új regénye jelent meg. A Színek és évek nagy sikere egyszerre legkitűnőbb regényíróink sorába emelte Kaffka Margitot s már ezért is nagy érdeklődéssel forgatjuk új regényét.

A Mária évei egészen más légkörben mozog, mint az előbb regény: egy leány sorsát mondja el, a ki a fővárosi internálásból egy vidéki városba kerül tanítónőnek, nem tud semmiképen beleilleszkedni sem a kisváros társadalmi életébe, sem általában az életbe, ábrándos gondolataiban egész külön életet teremt magának, fellengző, irodalmi ízű levelezésbe bocsátkozik egy hírneves íróval, ebből furcsa, beteges, zaklatott álmokból szövődő szerelem lesz, folytonos belső küzködés, hisztérikus vergődés, a mely aláássa lelki egészségét.

Menekülni próbál önmaga elől egy külföldi utazással, megpróbálja magát beleélni egy derék ember szerelmébe és a házasságba, de mikor már-már belelépett a realitások körébe, újra felszakad benne a régi ábránd és egy végzetes elhatározással a halálba menekül az élet elől. A regény igen érdekes és éles psychológiai belátással rajzolt képe azoknak a lelki válságoknak, melyekbe ma oly könnyen belejutnak a tanuló, intelligens nők, ha hajlandóságuk van a hisztériára s ha nincs meg az a velük született egyensúlya érzékük, a melyre minden embernek szüksége van, hogy megtalálhassa a maga helyét a világban.

A felnőtt fiatal lányok internátusi élete, a kenyérkereső uri nők különleges helyzete a kisváros társadalmában nagyon valószerű, láthatólag nemcsak megfigyelésből, hanem átélésből származó vonásokkal van megrajzolva, - Kaffka Margitban igen fejletten van meg az az elsőrendű írói tulajdonság: egymástól különböző természetű alakok egymás mellé s egymással szembe helyezésével egész élet-köröket jellemezni.

Ebben a regényében a lélekrajz a fődolog, a társadalmi rajz csak a háttérben áll: egy különös, egészen női és egészen a mai életből vett alakot világit meg olyan részletességgel és pontossággal, a mely a teljes hitelesség erejével hat. A Színek és évek szélesebb és nagyobb képét rajzolta az életnek, ismerősebb alakokat mozgatott s ezért repezentativabb munkája marad az írónőnek, a Mária évei talán nem oly általános hatású, de ezzel szemben a mai magyar nők egy bizonyos kategóriájának lelki életéhez általános érvényű dokumentumokat ad.