Makó város és a csanádi püspöki birtokok

Nagy figyelemre tarthat számot az a rendkívül fontosságú törekvés, mely már hosszabb ideig foglalkoztatja Makó város hivatalos köreit és közérdeklődését.

A mozgalom arra irányul, hogy a város vegye meg a csanádi püspöki uradalom egy négyezer holdas birtokát és azt arra a czélra parczellázza, hogy a művelhető föld hiányában elköltözött családokat visszatelepítse. Ezt a tervet nagy rokonszenvvel kiséri maga Glattfelder Gyula püspök is és mindent elkövet, hogy az megvalósuljon. Az ügyről a következőket jelentik Makóról:

Glattfelder Gyula csanádi püspök mindjárt székfoglalója után kijelentette, hogy a püspökségi birtokok kezelésében új irányt óhajt követni. Programjából az a törekvés domborodik ki, hogy akár bérlet, akár örökvásárlás útján földhöz akarja juttatni a földéhes csanádi magyar népet és pedig a legkedvezőbb, könnyen teljesíthető föltételekkel.

Makón és környékén hálás visszhangja kelt a püspök törekvésének annál is inkább, mert a föld hiányában szűkölködő nép elvándorlása a megyéből mind nagyobb méretet ölt. És a lakósságnak éppen a legértékesebb, a kertészkedésre hajló része az, mely mind nagyobb számmal telepszik át a krassószörényi oláhok közé, a hol bizony csak ideig-óráig őrzik meg magyar voltuk jellemző vonásait.

Az idők folyamán több mint hatszáz makói család hagyta így el otthonát.
dr. Galambos Ignácz makói polgármester régóta keresi a módját, hogy visszatelepítse az elvándorlottakat és hogy birtokhoz juttassa a nép inségesebb részét. Sikerült megnyernie Glattfelder püspököt annak a tervnek, hogy Makó városa megveszi a négyezer holdas kopáncsi birtokot s azt kedvező föltételekkel felparczellázza az elvándorolt gazdák számára.

A püspök rendeletére a jószágkormányzóság elkészítette a szükséges terveket, a mely szerint a városnak négymillió és néhány százezer koronába kerülne a vásár. Ennek megtörténtével a város bizottságot szervezett, mely heteken keresztül járta és tanulmányozta a kopácsi birtokot és azzal a megállapítással tért haza, hogy a vételár, a melyet a püspöki jószágkormányzóság kér, nagyon méltányos és a városra rendkívül kedvező.

A városi bizottság most a felosztás tervén dolgozik, a mely ha elkészül, minden valószinűség szerint létrejön a nagyszabású földvásárlás. A város közönsége nagy szimpátiával és fokozott figyelemmel kiséri a terv megvalósulását.