Ultimátum Szerbiának

A monarchia külügyminiszteriuma most már hivatalosan közzéteszi, hogy nyolc napos határidővel ultimátumot küldött Szerbiának. A mult szombattól számítódik ez a terminus, ha tehát jövő vasárnapig Szerbia ki nem üritette a megszállott albán poziciókat, akkor a nemzetközi szokásjog szerint Ausztria-Magyarország megszünteti a diplomáciai összeköttetést Szerbiával. Ha ez bekövetkezik, ujból a legkomolyabb külügyi válság kellős közepébe jutunk.

Bécsi tudósítónk jelentése szerint máris mozgalomba lépett majdnem az egész európai diplomácia, hogy ezt a fenyegető veszedelmet elhárítsa. Párisban most együtt van a francia és orosz külügyminiszter és bizonyos, hogy ha ez a két ország komolyan akarja a békét, még idejekorán leintheti a szerb háborus pártot és elhárítja a konfliktus kiélesedését. Párisi táviratunk szerint Barthou francia miniszterelnök is tanácskozott vasárnap délelőtt Sassanov orosz külügyminiszterrel a szerb válságról és hír szerint teljes megegyezésre jutottak egymással.

Kétségtelen, hogy a hármas entente hatalmat féltékenységgel nézik Ausztria-Magyarország energikus fellépését, de remélhető, hogy az európai béke érdekében mégis érvényesíteni fogják befolyásukat a szerb fővárosban.
Érdekes az a belgrádi hir is, hogy Pasics szerb miniszterelnök vasárnap hosszasan tanácskozott Hartwig orosz követtel, aki tudvalevően a pánszláv politika legharcosabb képviselője.