Magyar Stadion

Egy szerény hír huzódott meg a mult héten a napilapok hasábjain: Andrássy Géza gróf és Muzsa Gyula, a MOB elnökei, audiencián voltak őfelségénél, a királynál, a magyar stadion ügyében. Semmi kommentárja nem volt ennek a hiradásnak s mégis messze elhangzott, sok hamvadó reménységet lobbantott föl egyetlen puszta szava: a magyar stadion.

Ma már mindenütt ismerik és értékelik a sportot. De, hogy ez a változás megtörténhetett, hogy még a felső, sőt legfelsőbb körök is számolnak vele és épitenek rá, azt mégis a lefolyt olympiászoknak köszöni a sport. A mikor tehát a magyar stadionról beszélnek, mintegy varázsütésre elénk rajzolódik egy színes ragyogó kép, a magyar sport leghőbb vágya s egyuttal jogos aspirációja, a magyar olympiász.

Ezért emelkedik ki a személyi hirek tömegéből az a királyi kihallgatás, a mely a magyar stadion jegyében született meg. Jól esik egyrészt annak a konstatálása, hogy ime van két embere a magyar sportnak, a ki - szerencsére a sportélet forgatagán kívül állva - magasabb rendü célokért küzd. Másrészt komoly figyelmeztetés ez az apró és mégis beszédes hir arra is, hogy a magyar olympiásznak legfőbb előfeltétele - egy készen álló stadion.

Csak akkor remélhetjük azt, hogy 1920-ban Budapestet bizzák meg az olympiász rendezésével, ha egy már készen álló, vagy legalább épülő stadionra hivatkozhat a szinte késhegyre menő vetélkedésben a magyar sport. De még a készen álló magyar stadion sem elég szószóló, ha ellenünk dolgozik - Ausztria.

Mert ne feledjük el, hogy mint annyi sok ebben az országban, a magyar olypiász sorsa is a Ballplatzon, a közös külügyminisztériumban dől el. Ne feledjük el, hogy a Ballplatzon sohasem látták szivesen Magyarország előtérbe nyomulását. Már pedig az olympiász révén rövid időre Budapestre helyeződik át a monarchia sulypontja.

Budapesten találkoznak nemcsak a nemzetek kiküldöttjei, hanem a képviselői is és egy darabig Budapestre figyel az egész világ. A magyar sport minden becsületes törekvését lerombolhatja az osztrák diplomácia egyetlen sakkhuzása, ha nincsen kedvére a dolog. S már még sem félünk tőle.

A király kihallgatáson fogadta a MOB elnökségét. A magyar stadionról, a magyar olympiászról tettek ő Felségének jelentést. A korona is közösséget vállalt tehát a magyar sport nagy érdekével, amit még a Ballplatz diplomatáinak is tudomásul kell venni.