Püspök a mozi ellen

Prohászka Ottokár székesfehérvári megyéspüspök, mint a patronázs védője azzal a kéréssel fordult Székesfehérvár és Fejér vármegye törvényhatóságához, hogy készítsenek szabályrendeletet a gyermekek mozilátogatásáról, miután a mozi káros hatással van a serdületlen gyermekek erkölcsi fejlődésére.

Fejér vármegye már el is készítette a szabályrendeletet, a mely a következőképen szól:
A tizenötödik évüket be nem töltött gyermekeknek tilos szüleik vagy felnőtt hozzátartozóik, tanárok vagy tanítók felügyelete és kisérete nélkül a mozgófényképszinház látogatása. Ilyen kiséret vagy felügyelet mellett is csupán csak kifejezetten gyermekek részére tartott előadásra mehetnek el a kiskoruak.

A mozgófényképszinház tulajdonosa vagy vezetője köteles tilalom ellenére mozgófényképszinházba járni akaró, tizenötödik évüket be nem töltött fiatalkoruakat kiutasítani, esetlen eltávolítani. Azokat a mozgófényképszinház tulajdonosok, a kik eme rendelkezés ellen vétenek, rendőri kihágást követnek el és a rendőri hatóság által 100 koronáig terjedhető pénzbirsággal, ismétlés esetén ezenfelül még öt napig terjedhető elzárással is büntetik.

Székesfehérvár városa ez ügyben még nem készítette el szabályrendeletét.