A béke apostola

1889-ben világszerte szenzációt keltett egy könyv, a melynek „Die Waffen nieder!” (Le a fegyverekkel!) volt a címe. Ez a könyv korszakos jelentőségü.

Az általános fegyverkezéssel szemben annak az ideális eszmének megvalósítását követeli, hogy a nemzetek ne viseljenek egymással háborut, hanem konfliktusaikat vigyék egy nemzetközi biróság elé s békésen intézzék el. A könyv irója a mult héten elhunyt Suttner Berta bárónő volt.

A „Le a fegyverekkel! „ eszméi élénk visszhangra találtak s nyomában egymásután alakultak meg különböző országokban a békeegyesületek. Ma már a világbéke eszméjének rengeteg híve van s Hágában (ahol a békekonferenciákat szokták tartani) gyönyörü békepalotát emeltek.

Suttner bárónőt, akitől a világbéke eszméje eredt s aki azt egész életében szolgálta, a történelem legnagyobbjai közé fogja sorolni. Valóban így volt ez stilszerü, hogy a békének nő legyen az első apostola.

A hálás utókor bizonyára igyekezni fog leróni háláját az egész emberiség békéjéért, boldogságáért küzdött lángeszü nő iránt, kinek elhunytát az egész világ gyászolja.