Gyász világszerte - rövid beszámolók a gyászmiséről

I. Ferenc Ferdinánddal a monarchia egyik legerősebb oszlopa dőlt ki. Nemcsak az ő népei gyászolták méltóképen a nagyrahivatott trónörökösnek és nejének tragikus halálát, hanem impozáns módon nyilvánult meg a részvét az egész világon. A legtöbb külföldi uralkodó udvari gyászt rendelt el.

II.A meggyilkolt trónörökösnek és nejének lelkiüdvéért a mult héten, szombaton tartották meg hivatalos gyászistentiszteletet a budavári koronázó Mátyás-templomban, melynek belsejét gyászpompába vonták ebből az alkalomból. A templom főhajójában a koronaőrök állottak sorfalat, a középhajóban felállított jelképes ravatal körül pedig az egyetem pedellusai helyezkedtek el. A padsorok teljesen megteltek a közélet kiválóságaival. Az ünnepies gyászmisén ott voltak Csernoch János herceg-primás vezetésével Szmercsányi egri érsek. Váradi kalocsai érsek. Majláth erdélyi püspök és Radnay Farkas beszterczebányai püspök. Őket kérték meg absolutiok adására. Fényképfelvételünkön azt a jelenetet látjuk, amikor Csernoch hercegprimás a gyászmiséről távozik.

III. A szerajevói tragédia miatt támadt országos gyász nagysága impozáns módon fejeződött ki a budavári koronázó Mátyás-templomban tartott gyászistentiszteleten. A hatóságok és állami intézmények mind képviselve voltak ott s a közélet kiválóságai valamennyien díszmagyarban jelentek meg. Fényképfelvételünkön a gyászistentiszteletre érkező és távozó díszes közönség egy részét látjuk. 1. Gróf Tisza Istvánné, 2. gróf Tisza István és 3. Wlassics Gyula.

IV. A budavári koronázó Mátyás-templomban nagy és előkelő közönség gyült össze a Ferenc Ferdinánd és neje lelkiüdvéért mondott gyászmisén. Fényképfelvételünkön a templomból távozó közönség között ott látjuk: 1. Széll Kálmán volt miniszterelnököt, 2. Gróf Bánffy Miklós, 3. Jankovich kultuszminisztert.

V. A trónörököspár tragédiája alkalmából Mánuel portugál exkirály is kifejezte részvétét londoni nagykövetünk előtt. Felvételünk abban a pillanatban örökítit meg az exkirályt (x), a mint a nagykövetségi palota bejáratánál a szintén részvétlátogatást tett orosz és francia nagykövettel találkozik, s az orosz nagykövettel kezet fog.