A trónörökös hagyatéka

Egy bécsi ujság a következő, állítólag hiteles adatokat közli Ferencz Ferdinánd trónörökös hagyatékáról: A konopisti, artstetteni és chlametai uradalmak a néhai trónörökös szabadon örökölhető hagyatékához tartoznak.

A szabadon örökölhető hagyatékhoz tartozik még a blünbachi és lölliagi koronauradalmak néhány parczellája, melyeket Ferencz Ferdinánd annak idején szabályozás czéljából megvásárolt.

Arról, hogy ezeket az uradalmakat eladják, szó nincsen, ellenkezően, jövedelmező gazdaságot akarnak azokon berendezni. Ezeket az uradalmakat Hohenberg Miksa herczeg általános örökös kapja. A másik két gyermek ellátását a néhai trónörökös még életében Ő Felségének egy bőkezű aktusa által fényesen rendezte. A modena-esztei hagyatékhoz, mely kötött birtok, kilencz bécsi ház tartozik. Mind a kilencz ház a harmadik kerületben van.

A Beatrice-utczai házhoz, a modenai palotához tartozik a park, a melynek parczellázáshoz a néhai trónörökös a szükséges lépéseket már megtette. Ehhez a hagyatékhoz tartozik továbbá a kattajói uralom Páduában és aVilla d’Este Rómában.

Az esztei hagyaték leltári értéke körül-belül huszonhat millió korona. Arról, hogy a néhai trónörökös és a felesége egy hollandi társulatnál életbiztosítást kötöttek volna, illetékes helyen semmi hiteleset sem tudtak.