Elsülyedt az osztrák Baron Gautsch

Az osztrák Lloyd gőzhajós-társaság „Baron Gautsch” nevű hajója augusztus 13-án Trieszt felé haladtában elsülyedt. A gőzös fedélzetén a legénységgel együtt 300 ember volt jelen, a kik közül több mint százötvenet megmentettek. A menekülteket Pólába vitték, a honnan a legközelebbi alkalommal Triesztbe szállítják őket.

Hivatalos megállapítás szerint a tegnap elsülyedt „Baron Gautsch” gőzösön 246 utas és 64 főből álló személyzet, vagyis összesen 310 ember volt. Ezek közül, a mennyire eddig megállapítható. 179 embert mentettek meg.

A megmentettek közt sok asszony van. Minthogy a hivatalosan megállapított megmentetteken kívül a Lloyd igazgatóságánál jelentkezett két ember és pedig Cattarininch János mérnök és Nikolich Antal, a kik előadták, hogy szintén megmenekültek, remélhető, hogy a megmentettek száma nagyobb, mint hivatalosan megállapították.

Hogy a hajótörötteket Triesztbe hozhassák, a Lloyd igazgatósága elrendelte, hogy a „Graf Wurmbrand” gőzös Pólában kössön ki. Egyidejűen tekintettel arra, hogy a megmenekültek valamennyien teljesen pénztelenek, fölhatalmazták a „Wurmbrandt” parancsnokát, hogy a legszükségesebb dolgokra előlegeket adjon.