Az áruló pópa

Egy czernovitzi ujság a Huszjatin mellett vivott harczról a czenzura által jóváhagyott következő részleteket közli: Augusztus 18-án a huszjatini görög katolikus lelkész meghívta reggelire a tiszteket, a kik csapatukkal Huszjatin közelében táboroztak.

A reggeli előtt a lelkész fölszólította a vendégeket, hogy menjenek vele a közeli templomba és vegyenek részt egy ünnepi istentiszteleten. A tisztek természetesen engedelmeskedtek a fölszólításnak. De alig lépték át a templom küszöbét, valaki félreverte a harangokat.

A tiszteket nyugtalanság fogta el és gyanujuk alaposnak bizonyult, a mikor a lelkész cselédje halálsápadtan berohant és odakiáltotta a tiszteknek, hogy el vannak árulva. Néhány tiszt kifelé rohant. Ebben a pillanatban néhány spranel robbant föl a közelükben. Több tiszt megsebesült, köztük Gastheimb százados, a ki elvesztette eszméletét, de nemsokára ismét magához tért.

Időközben csapatainkat, a kiket a gaztettről értesítettek rohamra vezették a a határtól nem messze lesben álló orosz csapatok ellen. Csapataink az oroszokat, a kik sebesültekben és halottakban körülbelül négyszáz embert vesztettek, szétverték. A mi veszteségünk három halott és negyven sebesült.

Hogy mi történt a pópával, még eddig nem tudni. Az egyik hír szerint egy altiszt betörte a koponyáját. Mialatt csapataink a határt átlépték, hogy az ellenséget megtámadják, a városban gyanus elemek gyülekeztek, a kik a városban gyujtogattak és raboltak. Csapataink kurtán, de annál alaposabban bántak el a banditákkal.