A montenegrói király és a tüntetők

Nikita montenegrói király tudvalevően határozottan kikelt ellene, hogy a nagyszerb agitátorok Cetinje utczáin tüntetést rendezzenek az osztrák és magyar monarchia ellen.

Ezért történt aztán, hogy mikor a napokban népgyülést rendeztek a fővárosban, egyetlen szó sem hangzott el a háború mellett s mindössze olyan határozatot hoztak, hogy tiltakoznak a monarchia területén folyó szerbsanyargatás ellen.

A népgyűlés után azonban néhány száz ember az osztrák és magyar követség palotája elé vonult s miután a csendőrök kénytelenek voltak meghátrálni, már-már úgy látszott, hogy veszedelembe kerül a követség épülete is.

Ugyanakkor robogott el arra, mint Cetinjéből jelentik, Nikita automobilja. A király megállította gépkocsiját, egyszerre csönd lett s ekkor harsány hangon fölszólította a tömeget, hogy nyomban oszoljon széjjel.

Mivel a tüntetők ingadoztak, Nikita marokra kapta vastag sétabotját s leugorván a kocsiról, jót huzott vele néhány közelálló tüntetőre. Egy szempillantás alatt mindenki szétsietett.