A kávé helyes pörkölése

Nagyon sokan, a nélkül, hogy csak sejtenék is, nagy hibákat követnek el kávépörkölésnél, minek következtében nem csak roszabb lesz az ital, hanem sokkal több is kell belőle, mint helyes pörkölés mellett. Legtöbben a kifejlődő illatot elillani engedik, mi által pedig a kávé jóságából igen sokat veszit. Sok helyütt szokás, hogy a megpörkölt kávéra ugy melegiben tört czukrot hintenek. Ez ugyan nem is volna rosz eljárás, csakhogy ekkorra már az illat legnagyobb része a levegőbe szállt.

Legczélszerűbbnek tartják a dr. Langbein-féle eljárást, mely a következőkből áll: Zsemlét vagy kenyeret apró koczkára vagdalunk s erősen kiszáritjuk. Ebből aztán pörkölés alkalmával egy-egy marokkal a kávéhoz teszünk és ezzel együtt pörköljük azt meg. A kifejlődő illatot ezen zsemlyekoczkák magukba veszik s nem engedik elillani. Magától értetődik, hogy ezen pörkölt koczkákat a kávéval együtt szintén megdaráljuk és megfőzzük.

Kis Gazda